Zažeňte zimu zahřívacími nápoji bez cukru

Zažeňte zimu zahřívacími nápoji bez cukru

Také patříte mezi ty, kteří si zimu neumí představit bez hrnku horkého nápoje? Pokud si ho však objednáme v našem oblíbeném podniku, většinou je jeho nedílnou součástí relativně velké množství cukru. Můžete proto letošní zimu zkusit jednu ze zdravějších variant níže, kterou si snadno uvaříte doma. Nápoje navíc obsahují zajímavé kombinace ingrediencí, které podpoří vaši imunitu.

Bez cukru!

Klasický cukr nejen, že podporuje pocit žízně, ale rovněž představuje nadbytečné prázdné kalorie. V případě, že si budete chtít jednotlivé nápoje přesto osladit, doporučujeme zvolit jednu ze zdravějších variant. Velmi vhodným pro toto použití je med, datlový či čekankový sirup. Pokud bychom chtěli ještě snížit počet kalorií v nápojích, které obsahují mléko, můžeme místo mléka kravského použít jeho rostlinnou variantu.

 

Arašídová horká čokoláda

Horká čokoláda patří mezi jednu z nejoblíbenějších zimních pochoutek. Pro tuto variantu budeme potřebovat jednu čajovou lžičku neslazeného kakaového prášku, lžičku arašídového másla, jeden kus celé skořice a hrnek mléka. Mléko v pánvi zahřejeme a přidáme zbylé ingredience. Za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, povaříme ještě 3 minuty. V hrnku čokoládu můžeme následně posypat datlovým cukrem.

 

Zlaté mléko

Zlaté mléko je tradiční indický nápoj, který obsahuje kurkumu. Kurkuma se po staletí používá v tradiční asijské medicíně jako přírodní antioxidant a nástroj na podporu imunity. Má pozitivní vliv na trávicí a cévní systém a detoxikuje organismus. Na přípravu dvou porcí budeme potřebovat dva hrnky mléka, lžíci medu, půl lžičky kurkumy a půl lžičky mletého zázvoru. Všechny ingredience smícháme a vaříme 5 minut. Pro výraznější chuť dochutíme ještě špetkou cayenského pepře.

Nealkoholický Hot Toddy

Součástí toho zimního nápoje, který má svůj původ ve Velké Británii, je zázvor, který vyniká svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Výborně funguje také jako přirozená podpora organismu při nachlazení či nevolnostech. Na směs si připravíme 4 hrnky vroucí vody, šťávu ze dvou citronů, jeden citron nakrájený na plátky, 2 lžíce medu, 3 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru a 4 sušené jalovcové bobule, 4 hvězdy anýzu, 2 kusy celé skořice a špetku chill vloček. Pozor, jalovec není vhodný pro osoby těhotné a s ledvinovým onemocněním! Ve vroucí vodě necháme sedm minut louhovat zázvor, bobule jalovce, chilli a dva kusy badyánu. Poté nálev přecedíme a rozlejeme dvou hrnků, do kterých si předem rozdělíme citronovou šťávu, med, nakrájený citron, zbylý badyán a skořici.

Pokud budete chtít nápoj ještě trochu vylepšit a dosáhnout tak i krásného vizuálního efektu, můžete ho v hrnku dozdobit sušeným ovocem. Ideální jsou jablka, hrušky nebo pomeranče. Použít lze také strouhaný kokos nebo mandle. Poté již jen servírujeme. Dobrou chuť!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1