Klasický cukr nejen, že podporuje pocit žízně, ale rovněž představuje nadbytečné prázdné kalorie. V případě, že si budete chtít jednotlivé nápoje přesto osladit, doporučujeme zvolit jednu ze zdravějších variant. Velmi vhodným pro toto použití je med, datlový či čekankový sirup. Pokud bychom chtěli ještě snížit počet kalorií v nápojích, které obsahují mléko, můžeme místo mléka kravského použít jeho rostlinnou variantu.
Horká čokoláda patří mezi jednu z nejoblíbenějších zimních pochoutek. Pro tuto variantu budeme potřebovat jednu čajovou lžičku neslazeného kakaového prášku, lžičku arašídového másla, jeden kus celé skořice a hrnek mléka. Mléko v pánvi zahřejeme a přidáme zbylé ingredience. Za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, povaříme ještě 3 minuty. V hrnku čokoládu můžeme následně posypat datlovým cukrem.
Zlaté mléko je tradiční indický nápoj, který obsahuje kurkumu. Kurkuma se po staletí používá v tradiční asijské medicíně jako přírodní antioxidant a nástroj na podporu imunity. Má pozitivní vliv na trávicí a cévní systém a detoxikuje organismus. Na přípravu dvou porcí budeme potřebovat dva hrnky mléka, lžíci medu, půl lžičky kurkumy a půl lžičky mletého zázvoru. Všechny ingredience smícháme a vaříme 5 minut. Pro výraznější chuť dochutíme ještě špetkou cayenského pepře.
Součástí toho zimního nápoje, který má svůj původ ve Velké Británii, je zázvor, který vyniká svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Výborně funguje také jako přirozená podpora organismu při nachlazení či nevolnostech. Na směs si připravíme 4 hrnky vroucí vody, šťávu ze dvou citronů, jeden citron nakrájený na plátky, 2 lžíce medu, 3 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru a 4 sušené jalovcové bobule, 4 hvězdy anýzu, 2 kusy celé skořice a špetku chill vloček. Pozor, jalovec není vhodný pro osoby těhotné a s ledvinovým onemocněním! Ve vroucí vodě necháme sedm minut louhovat zázvor, bobule jalovce, chilli a dva kusy badyánu. Poté nálev přecedíme a rozlejeme dvou hrnků, do kterých si předem rozdělíme citronovou šťávu, med, nakrájený citron, zbylý badyán a skořici.
Pokud budete chtít nápoj ještě trochu vylepšit a dosáhnout tak i krásného vizuálního efektu, můžete ho v hrnku dozdobit sušeným ovocem. Ideální jsou jablka, hrušky nebo pomeranče. Použít lze také strouhaný kokos nebo mandle. Poté již jen servírujeme. Dobrou chuť!
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com