Inovativní léčba u diabetu 2. typu v ohrožení?

Inovativní léčba u diabetu 2. typu v ohrožení?

Opatření spojená s koronavirovou pandemií téměř vyčerpala finanční rezervy zdravotních pojišťoven, péče o chronicky nemocné pacienty byla odkládána. Pacienti s diabetem 2. typu s rozvinutými zdravotními komplikacemi ale patří do skupiny, u níž hrozí vyšší riziko komplikovaného nebo i fatálního průběhu onemocnění COVID-19. Jakého posunu v léčbě pacientů se před koronavirovou pandemií podařilo dosáhnout? A jak doba koronavirová ovlivní další průběh inovativní léčby?

Cukrovka je v České republice jedním z nejčastějších onemocnění. Jedná se o komplexní metabolickou poruchu, při níž organismus není schopen „správně“ zpracovávat glukózu (lidově řečeno cukry) z důvodu nedostatku inzulinu a inzulinové rezistence. Diabetem (především 2. typu) trpí více než milion lidí. Inovativní léčba a postupy v posledních letech zásadně zlepšily výsledky léčby, a tím i kvalitu života pacientů. Ti mají šanci se dožít věku srovnatelného se zbytkem populace a zároveň zůstávají déle ekonomicky aktivní.

Inovativní léčba přináší vyšší efektivitu

Díky pokrokům v léčbě diabetu se daří předcházet jeho nebezpečným a nákladným komplikacím nebo oddalovat dobu jejich nástupu. Velmi důležitá je však nejen samotná léčba, ale též aktivní přístup pacienta k řešení své nemoci. Vedle důsledné aplikace léků je to zejména dodržování diety a fyzická aktivita. „Kombinace různých tříd léčiv do jedné pilulky nebo injekce značně zjednodušila dávkování, přispěla k důkladnějšímu dodržování léčebného režimu, a tím i k větší efektivitě léčby,” uvádí Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Počet pacientů s diabetem roste

Ze studie Inovace pro život vyplývá, že diabetici dnes mají dobu dožití srovnatelnou se zbytkem populace. Jak roste očekávaná doba dožití pacientů (v roce 2018 vzrostla na 79 let, oproti věku 75 let v roce 2012), roste i celkový počet pacientů s diabetem v populaci. I přes vyšší podíl jedinců s diabetem 2. typu se však daří snižovat počet hospitalizovaných a více než polovina pacientů se z pobytu v nemocnicích vrací dříve než za týden. Celkový počet hospitalizovaných pacientů se jen v období let 2010–2018 snížil o 28 tisíc. 

V případě nemoci „jen“ léky nestačí

„Inovativní farmaceutické společnosti pracují na vývoji dalších 77 nových léčiv určených pro diabetiky 2. typu, které by měly dále pomoci zlepšit kvalitu života pacientů, oddálit výskyt pozdních komplikací, usnadnit užívání léčby, chránit buňky produkující inzulin nebo zlepšit kontrolu glykémie,“ vysvětluje Jakub Dvořáček. Úspěšnost léčby však závisí nejen na moderních léčivých přípravcích, ale také na důsledném poučení pacienta a dodržování pravidel zdravého životního stylu. Důležitá je také podpora zákonodárců a zdravotnického systému prostřednictvím vstřícně nastavených úhradových podmínek nových léčiv, které se tak budou moci včas dostat k většímu počtu pacientů.

Inovativní péče a koronavirus

Situace spojená s pandemií Covid-19 finanční rozpočty značně vyčerpala, což může u mnohých oborů způsobit nečekané komplikace. V případě pacientů s chronickým onemocněním, konkrétně i diabetes 2. typu však největší zdravotní pojišťovna v ČR (VZP) prostřednictvím prohlášení potvrdila, že plánuje i nadále pokračovat v nastavení úhrad podporujících dostupnost, rozsah a kvalitu zdravotní péče, aby byla stejně dobrá jako před koronavirovou krizí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1