Bylinka pro tento měsíc: Kopřiva, jarní poklad v kuchyni

Bylinka pro tento měsíc: Kopřiva, jarní poklad v kuchyni

Někdo ji možná považuje za nepříjemný plevel, avšak už naše babičky věděly, že tato zelená rostlinka v sobě ukrývá hotové poklady.

Zelený elixír

Kopřivu dvoudomou zná nejspíš každý z nás. Je to velmi nenáročná rostlina, které se daří všude, kde je trochu vlhko. Najdete ji tak na okrajích lesů, u potoků, řek, bažin, močálů, kolem luk, ale i silnic a cest. Je známá především díky své žahavosti. Na svém povrchu má totiž specifické žahavé chloupky, takzvané trichomy. Ty se zachytí v pokožce a do maličké ranky pak proudí směs serotoninu, acetylcholinu a histaminu. To způsobí pocity pálení a místní zarudnutí.

Nejen do nádivky

Kromě toho, že je kopřiva někdy považována za houževnatý plevel, s kterým bojují především zahrádkáři, mnozí jí řadí i mezi léčivé jarní bylinky. Je to dáno především vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, jako je například vitamín C, vitamíny B2 a B6, betakaroten, ale i železo, vápník, hořčík, mangan. A to ještě není vše. Ve výčtu můžeme pokračovat rostlinnými steroly, flavonoidy, kyselinami či chlorofylem a lignany. Sečteno a podtrženo kopřiva podporuje činnost ledvin, má protizánětlivé účinky, pomůže s chudokrevností, působí močopudně a doporučuje se i při onemocnění jater a žlučníku či při padání vlasů. A jestli pomůže proti revma, jak se traduje? To ještě žádná vědecká studie nepotvrdila.

Kdy a jak sbírat kopřivy?

Ke sběru kopřiv si vyberte především vhodné místo, tedy takové, kde nejezdí auta a víte, že nemohou kopřivy čerpat nějaké škodliviny i z půdy (například blízké skládky apod.). Ideální doba pro sběr je jaro. Třeba až půjdete pro kopřivy do velikonoční nádivky. Vybírejte si menší rostliny, které jsou mladší a mají tak větší koncentraci zdraví prospěšných látek. Kopřivy můžete ale sbírat i po zbytek roku. Jen se doporučuje trhat pouze svrchní části.

Kopřivy nejen v kuchyni

Kopřiva má překvapivě široké využití. Při vaření ji můžete přidávat do nádivky, ale třeba i rolád, slaných koláčů, polévek, palačinek, nebo si z ní udělat pesto. Fantazii se meze nekladou. Připravit si můžete i kopřivový čaj, nebo sirup. A to ještě není vše. Kopřivy jsou ideální i jako vlasové tonikum. Vlasy se vám po něm budou krásně lesknout.

Podle toho, co s kopřivou zamýšlíte, zvolte způsob uchování. Pokud ji plánujete především na přípravu pokrmů, můžete si ji i zamrazit. Většinou se ale suší. Doporučuje se v sušičce nastavené na 50-60 stupňů Celsia. Hlavně by listy neměly zhnědnout. To by svědčilo o špatně nastavené teplotě.

Recept na kopřivový sirup

Nejen skvěle osvěží, ale dodá i potřebné vitamíny a ještě podpoří trávení. Recept na tento sirup je přitom docela jednoduchý. Ve své podstatě se velmi podobá sirupu bezovému.

A co budete potřebovat?

  • 4 kusy citrónů – ideálně v bio kvalitě, případně je oloupejte
  • 4 litry vody
  • 6 lžiček kyseliny citronové
  • 3 kg cukru (může být i třtinový)
  • 120 větviček kopřivy (zhruba 20 cm, mladé lístky)

Jak na to? 

Kopřivy si nejprve omyjte. Citrony nakrájejte na kolečka a spolu s kopřivami vložte do vody. Přidejte i kyselinu citronovou. Směs přiveďte k varu a nechte zhruba 5 minut probublat. Poté odstavte a nechte 24 hodin louhovat. Druhý den přeceďte a přidejte cukr. Opět přiveďte k varu, aby se cukr dobře rozpustil. Plňte do pečlivě vymytých lahví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1