Vynecháváte snídani? Tuhle chybu rychle napravte!

Vynecháváte snídani? Tuhle chybu rychle napravte!

Udělejte si ze snídaně rituál. Jednak je poklidný začátek dne k nezaplacení, a navíc vaše tělo i mozek ocení, že po dlouhé noční pauze dostanou první dávku energie k celodenní aktivitě.

Pokud jste se v létě se snídaní odbývali a jedli až v práci, teď už myslete i na děti a posnídejte pěkně spolu. Vaši potomci také ráno odcházejí do svého „zaměstnání“, tedy do školy. Dětský i dospělý mozek fungují podle stejné zákonitosti: musí mít přísun glukózy. Svaly se zase neobejdou bez bílkovin a potřebná je i trocha kvalitních tuků. Jedna na rychlo schroupaná sušenka to nezachrání. Podle doporučení odborníků má snídaně dodat organismu 20 – 25 % z potřebné denní dávky potravy.

Na hlad nespoléhejte

I když se ráno budíte s vyrovnanou hladinou cukru v krvi a nepociťujete hlad, nenechte se mýlit, že to tak bude pořád. Organismus je prostě po spánku připraven na to, že pro své fungování dostane potřebné palivo. Bez snídaně budete jak vy, tak děti brzy unavení, nesoustředění a nevýkonní. A ranní hladovění nepřispěje ani k hubnutí, protože o co se ráno ošidíte, to pak během dne díky velkému hladu slupnete, ani nevíte jak.

Jak se zasytit na dlouho

Zdravá snídaně by neměla vypadat tak, že si dáte housku s marmeládou. Takovou snídaní do prázdného žaludku připutuje jídlo s vysokým glykemickým indexem, nebo, jednodušeji řečeno, pošlete tam rychlé cukry. Následně se vyloučí spousta hormonu inzulínu, ten cukr z krve záhy odbourá a vy budete mít hned hlad. Naopak jídlo s nízkým glykemickým indexem, obsahující kromě sacharidů i bílkoviny a vlákninu, budete trávit déle. To znamená, že vám na delší dobu zajistí pocit sytosti a energie z něj se bude do těla uvolňovat pěkně postupně.

Děti milují kaše aneb Bircher müsli (Kaše přes noc)

Udělejte si trochu víc času a připravte pro celou rodinu dobrotu, které se někdy říká odložená kaše. Autorkou receptu je Kateřina Sain Germain z Mycookingdiary.cz.

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 200 ml mléka
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce chia semínek
  • šťáva z půlky citrónu
  • citrónová a pomerančová kůru podle chuti
  • ½ nastrouhaného jablka i se slupkou
  • javorový sirup na doslazení
  • na ozdobení: maliny, borůvky, čerstvou mátu, granolu

Postup: V misce smíchejte vločky s mlékem, čerstvou pomerančovou i citrónovou šťávou, chia semínky a javorovým sirupem. Podle chuti nastrouhejte důkladně omytou pomerančovou/citrónovou kůru. Směs promíchejte a dejte přes noc uležet do lednice.

Ráno do kaše přistrouhejte polovinu jablka nahrubo a znovu promíchejte. Je-li směs moc hustá, přidejte ještě mléko. Na závěr ozdobte ovocem, granolou, nasekanou mátou a podle chuti doslaďte javorovým sirupem.

Někdo to rád slané aneb ovesné vločky naslano

Ovesné vločky jsou skvělý zdroj vlákniny. Chápeme ale, že ne každý miluje sladké chutě. To není problém, zkuste tedy slanou variantu.

Ingredience:

  • 50 g vloček
  • 3 cherry rajčata
  • tvrdý sýr nebo tofu, množství podle chuti
  • kus jarní cibulky nebo pažitku
  • různé bylinky
  • sůl

Postup: Vločky nasypte do hrnce a zalijte vodou. Promíchejte a vařte asi 5 minut. Nakrájejte nadrobno trochu jarní cibulky nebo pažitky a cherry rajčata. Sýr či tofu nastrouhejte.

Připravené ingredience vmíchejte do vločkové kaše. Přidejte nasekané bylinky (např. bazalku, oregano, libeček, medvědí česnek), trochu mořské soli, promíchejte a můžete podávat.

Dalšími tipy na zdravé snídaně, které vás nakopnou a dodají energii do nového dne, se můžete inspirovat i v našich předchozích článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1