Zvlášť v dnešní době přijdou tyhle ořechy víc než vhod. Není náhoda, že jejich jádra svým vzhledem připomínají mozek. Vlašáky jsou výborným zdrojem serotoninu a neurotransmiterů (přenašeče nervových vzruchů), které potřebujeme pro dobrou duševní pohodu, a to je dnes hodně vzácné zboží. Neméně významný je vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (další skvělá potrava pro mozek), které mimo jiné fungují jako přirozené antidepresivum. Vlašské ořechy je nejlepší konzumovat samotné, jako zdravou svačinku. Výborně chutnají i v salátech či ovesných kaších. Mají ale hodně kalorií, takže to s nimi nepřehánějte, jedna hrst denně je tak akorát.
O vlašských ořeších je známo, že mají vyšší antioxidační aktivitu, než jakékoli jiné ořechy, a to díky vysokému podílu vitaminu E, hormonu melatoninu a rostlinných sloučenin zvaných polyfenoly. Jak asi víte, hlavní benefit antioxidantů spočívá v tom, že brání zhoubnému řádění volných kyslíkových radikálů, a tím chrání organismus před rozvojem nemocí a předčasným stárnutím. Naše tělo také produkuje antioxidanty, avšak pouze v omezeném množství. Proto je důležité doplňovat je pomocí vhodné stravy.
Jak už bylo řečeno, vlašské ořechy jsou velmi bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a to konkrétně omega 3, které mají silné protizánětlivé účinky, podporují zdravé cévy a snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Kromě toho působí jako prevence proti chronickým zánětům, podporují mužskou plodnost a také zdravý vývoj děťátka během těhotenství. Nedávné výzkumy rovněž prokázaly, že jejich pravidelná konzumace chrání plíce před poškozením (což je v dnešní „covidové době“ dvojnásob důležité). Ostatně psali jsme o tom i v našem předchozím článku Omega-3 chrání plíce před poškozením.
A už jste zkoušeli pomazánku z vlašských ořechů podle našeho receptu?
Zdroj fotografií v tomto článku: Shuttterstock.com