Kopi Luwak: Z výkalů vzniká nejdražší káva na světě

Kopi Luwak: Z výkalů vzniká nejdražší káva na světě

4 min. čtení Adéla Dvořáková
Kopi Luwak (také známý jako civet coffee) je jednou z nejslavnějších a nejdražších káv na světě. Její jedinečnost spočívá v tom, jak je získávána. Káva z kávovníků rostoucích v deštných pralesích Indonésie vzniká z trusu cibetek, malých savců, kteří jedí kávové bobule a vylučují nestrávená zrnka. Zrna se po sběru důkladně očistí, usuší a praží.

Cibetky

Cibetky jsou malí savci, kteří jsou rozšířeni po celé tropické a subtropické oblasti Afriky a Asie. Tato zvířata se vyznačují svým protáhlým tělem, krátkými nohami a širokýma, vysoce pohyblivýma ušima. Cibetky jsou noční šelmy, které se živí různými druhy potravy, jako jsou hmyz, hlodavci a také nejlepšími a nejzralejšími kávovými bobulemi.

Chov cibetek pro produkci kávy Kopi Luwak má několik různých forem a praktik. "Nejlepší", ale zároveň nejsložitější, je divoký sběr: Tento způsob zahrnuje shromažďování zrna z trusu divokých cibetek. Tato metoda je preferována, protože zajišťuje přirozeně produkovanou kávu s vynikající chutí a aroma. Cibetky nejsou drženy v zajetí, ale sběr je velmi náročný. Někteří výrobci kávy Kopi Luwak proto chovají cibetky v domácích podmínkách, kde jim poskytují potravu a úkryt. Tyto cibetky jsou pak kontrolovány a sledovány, aby se zajistilo, že produkují kvalitní kávová zrna. Dalším způsobem je chov v klecích. Tyto klece jsou často kritizovány za to, že neposkytují dostatečný prostor a volnost pro cibetky a mohou být spojeny s neetickým zacházením se zvířaty.

Výroba kávy Kopi Luwak je často spojována s otázkami etického zacházení se zvířaty a životního prostředí. Proto je důležité při nákupu této kávy vybírat odpovědné výrobce, kteří dbají na dobré podmínky pro cibetky a životní prostředí.

Jak se vyrábí cibetková káva Kopi Luwak

Po získání trusu cibetek, který stále obsahuje zachovalá kávová zrna, se zrnka shromáždí a očistí. Poté se usuší na slunci nebo v sušárně, dokud nedosáhnou správné vlhkosti. Zrna se po usušení praží stejně jako každá jiná káva. Pražení se provádí v různých stupních a může trvat od několika minut do několika desítek minut. Pražení při nižší teplotě a kratší době produkuje světlejší kávu s jemnější chutí, zatímco pražení při vyšší teplotě a delší době produkuje tmavší kávu s intenzivnější chutí.

Jelikož je zdrojová surovina závislá na úrodě kávovníků, počtu a apetitu cibetek, je produkce velmi omezená. To přispívá k vysoké ceně výsledné kávy. 

Jak chutná cibetková káva

Káva Kopi Luwak se vyznačuje unikátní a jedinečnou chutí, která je často popisována jako jemná a sladká s nádechem ovocných a květinových tónů. Tyto vlastnosti jsou dány procesem zpracování, kdy kávová zrna prošla trávicím traktem cibetky, který za pomoci enzymů "natrávil" jádra a chemicky tak odstranil kyselé a přehnaně hořké složky. Zbylá sladkost a jemná chuť po upražení je unikátní a vyhledávanou specialitou pro milovníky kávy.

Stejně jako jiné kávy, i jednotlivé kávy Kopi Luwak se mezi sebou liší. Velkou úlohu hraje pražení kávy. Vzniknout tak mohou jak jemnější a subtilnější chuť s tóny čokolády, ořechů a karamelu, tak jemné aroma s nádechem čerstvých květin. Rozhodně se však nemusíte bát, že by zrna nebo nápoj z nich jakkoli zapáchal :)

Foto: Shutterstock

Zdroje: nationalgeographic.com, bbc.com, coffeeaffection.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1