Jarní dávka vitamínů s polníčkem a řeřichou

Jarní dávka vitamínů s polníčkem a řeřichou

Vybrali jsme rostlinky, které jsou nejsnadnější na pěstování a zároveň nejlépe využitelné v kuchyni: řeřichu a polníček. Zamilují si je i děti a pro celou rodinu budou pěknou dávkou vitamínů po zimě!

Jak si vybrat semínka?

U řeřichy a polníčku se předem počítá s tím, že velice rychle rostou a budou pěstovány v domácích podmínkách. Výrobci je proto obvykle chemicky neošetřují, přesto se vždy ujistěte na obalu. Stejně snadno lze doma pěstovat klíčky ředkviček, brokolice, slunečnice, rukolu nebo jiné mladé lístky salátů. U těch už ale může docházet k namoření semínek, které by bylo pro náš účel nevhodné. U všeho, co pěstujeme pouze na výhonky, může dojít ke konzumaci i se samotným semínkem a kvůli tomu nesmí být chemicky ošetřené.

K pěstování řeřichy nepotřebujete ani hlínu

Stačí miska či talíř, které vystelete buničitou vatou nebo vrstvou kuchyňských utěrek. Jediné, co musíte, je udržovat je stále hodně vlhké. Rovnoměrně misku s utěrkou posypejte semínky řeřichy a na první dva dny ji vložte do igelitového sáčku pro lepší klíčení. Vždy by tu měl být přístup vzduchu. Už po pár hodinách uvidíte, jak semínka pukají a objevuje se klíček. Zelené úrody se dočkáte zhruba za 10 dní. Stejným způsobem můžete naklíčit třeba ředkvičky.

Co s řeřichou v kuchyni?

Raději ji tepelně neupravujte. Klíčky jsou velice jemné a byla by škoda je teplem zničit. Řeřichou si posypejte namazané pečivo, přijdete ji do tvarohové pomazánky, do salátu, anebo na míchaná vajíčka. Prakticky se ale hodí na posypání každého jídla, které chce trochu oživit.

Polníček můžete sklízet postupně

Oblíbený salát polníček roste v růžici lístků, které dorůstají postupně. Můžete je proto otrhávat delší dobu po sobě. Snadno ho vypěstujete třeba v truhlíku na balkoně. Nikdy ale nepoužívejte hnojiva! Polníček je poměrně otužilý, a proto poroste od časného jara až do podzimu. První úrodu sklidíte zhruba za dva měsíce po výsevu. V truhlíku můžete zkusit pěstovat i mladé lístky špenátu a rukolu.

Zdravotní benefity polníčku

Kozlíček polníček má kupodivu víc vitamínu C, než citron. Kromě něj vitamín A, vitamín E, železo a hořčík. A hlavně kyselinu listovou, kterou ocení zejména nastávající maminky. Díky množství vitamínů dostaneme z polníčku živiny pro podporu imunity a krvetvorby.

Salát z polníčku jako plnohodnotné jídlo

Polníček si skvěle rozumí se zemitou chutí červené řepy a sýru! Když přidáte oříšky a zakousnete k němu celozrnné pečivo, budete mít porci jídla plnou vlákniny, bílkovin i zdravých tuků.

Červenou řepu upečte doměkka, nakrájejte a nechte marinovat. Stačí lžička oleje, lžička octu balsamico, pepř a sůl. Šťávu, kterou řepa pustí, nevylévejte.

V misce smíchejte polníček, vlašské ořechy a pokrájený sýr. Zde se chutím meze nekladou – hodí se balkánský, mozzarella, nebo třeba čerstvý sýr. Marinádu z řepy použijeme jako zálivku, proto samotný salát už nesolte.

Dobrou chuť a hodně zdaru při pěstování.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1