Výchova nevýchovou

Výchova nevýchovou

Každý, kdo má děti, si jistě někdy položil otázku, jak je vychovat správně, aby nám jednou nepřerostly přes hlavu, ale nebyly z nich ani ušlápnuté myšky.

Trend poslední doby?

Rodičovství a výchova se řeší stále častěji. Existuje hned několik táborů, které spolu většinou příliš nesouzní – autoritativní výchova či liberální výchova. Najít nějaký zlatý střed je velmi těžké. Především starší generace se přiklání k tomu, že škoda rány, která padne vedle, naopak mladí od fyzických trestů ustupují a mnohdy upřednostňují volnou výchovu. Otázka, co je správně, však nemá vůbec snadnou odpověď. Možná totiž správná odpověď a cesta ani neexistuje a je tak trochu na každém rodiči, aby si zvolil tu svou.

Jak by to mohlo vypadat

Principy Nevýchovy, které vymyslela Katka Králová, tak mohou být jakousi berličkou, když si v některých zapeklitých situacích nevíte rady. Ať už jsou to problémy s usínáním a nebo odmlouvání, či záchvaty vzteku. A na čem Nevýchova staví? Na partnerství s dítětem. Možná to zní snadně, řeknete si, vždyť mi už kamarádi přece jsme. Ale rovnocenné partnerství je poněkud složitější. Jak by mělo vypadat?

  • dohoda je vždy možná – není potřeba křičet
  • dítě je spoluzodpovědné při řešení společných situací
  • oba partneři by měli být spokojení – tedy i vy (není nutné se dětem obětovat)
  • partneři si důvěřují (neusměrňují, nelámou)

Pokud vás zajímá, jak tyto body zavést do praxe, je vhodné navštívit stránky Nevýchovy.

Nevýchova: Jsme jejich vzorem

Základem nejen Nevýchovy, ale veškerého dění v rodině je jeden stěžejní bod: sebereflexe. Pamatujte na to, že děti se učí především nápodobou. A to není jen o dovednostech, ale i o chování k sobě, k druhým, o řešení problémů, o způsobu komunikace apod. Ne nadarmo se říká, že děti jsou naším zrcadlem. Než tedy budete chtít něco změnit v chování svého potomka, budete muset začít u sebe. Zamyslete se i nad tím, jak se chováte ke svému partnerovi, ke svým rodičům, kamarádům, jak o nich mluvíte... to vše vaše dítě vnímá a utváří si obrázek toho, jak svět funguje.

Hranice nejsou špatné

Je však důležité si připomenout, že se nejedná o zcela volnou výchovu, kdy si dítě může dělat, co se mu zrovna chce. Takový extrém není dobrý ani pro jednu stranu. Řada dětských psychologů podotýká, že tím, že dítěti necháte úplnou svobodu v rozhodování a činech, mu vlastně nepomůžete. Naopak. Takové dítě se nemá totiž o co opřít, může být zmatená, a tak zdánlivě zlobivé. Pokud mu však určíte alespoň základní hranice, má se dítko o co opřít a je tak daleko sebevědomější a jistější v průběhu dalšího života.

A pro koho se Nevýchova hodí? Především pro ty rodiče, kteří se nebojí uznat, že i oni dělají někde chyby (ale chtějí je změnit), pro ty, kteří chtějí nejen vycházet s dětmi, ale dát jim i ty správné vzorce pro jejich partnerství a rodičovství.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1