Jak vybrat dětem správný sport?

Jak vybrat dětem správný sport?

Sedm let. To je podle odborníků ideální věk, ve kterém byste pro vaše potomstvo měli mít vybraný ten správný sport. Začít s pohybem nejpozději v sedmi letech je nutné proto, aby se dítě správně „naprogramovalo“ a do budoucna získalo nejen žádoucí flexibilitu, ale především návyky, které odpovídají zdravému životnímu stylu.

Lidé, kteří začínají sportovat už jako děti, jsou odolnější vůči stresu, lépe zvládají běžnou denní zátěž a jsou pružnější – nejen po fyzické stránce, ale i v myšlení, jednání a rozhodování. U dětských sportovců také mnohem méně často hrozí, že budou v období dospívání vyhledávat například návykové látky, nebo upadnou do depresí.

Mnoho rodičů promítá do dětí své nenaplněné ambice – ty od nejútlejšího věku chodí na hokejovou přípravku, tréninky gymnastiky, baletu nebo krasobruslení, se kterými se začíná ve třech čtyřech letech. „Rodiče by ale měli respektovat hlavně potřeby a zájmy dětí, ne své vlastní,“ říká Jana Janků z mateřské školy Dobromysl. Nepochybuje o tom, že vhodný pohyb dítěte je přínosem pro celou rodinu. Nevhodně zvolený sport nebo ten, do kterého jsou děti od malička nuceny, ale podle ní nadělá víc škody než užitku.

Jestli chcete, aby vaše dítě sportovalo, ale ještě nemáte vybranou konkrétní cestu, sledujte u něj přirozené nadání i slabiny. Je společenské? Umí zapadnout do kolektivu? Nebo je to spíše individualista, který vyžaduje pozornost? Je soutěživé? Tyto a podobné otázky vám pomohou třeba rozhodnout, zda je váš potomek vhodnějším adeptem na atletiku, bojové sporty nebo na fotbal.  

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1