Uklidňujete se jídlem? Zkuste nervozitu překonat jinak!

Uklidňujete se jídlem? Zkuste nervozitu překonat jinak!

Vyvolat rychle v těle pocit blaha a zbavit se napětí dokážou různé nepovolené drogy, ale také alkohol, kouření cigaret, nebo i jídlo. Znáte lidovou hlášku, že je třeba „obalit si nervy cukrem“? Nebo výraz „bílý sex“ pro neustálé nájezdy na lednici? Nacpat si břicho ale opravdu není ten nejlepší uklidňující prostředek. Zkuste vykročit po jiné cestě.

Prožíváte chvíle, kdy po náročném pracovním dni přijdete večer domů s pocitem na padnutí? Případně ještě zařídíte vše potřebné kolem dětí a domácnosti, ale dál už nejde odolávat. Otevřete spíž nebo lednici a popadnete první věc, která se dá žvýkat. Zakousnout se do něčeho nejlépe slaného, sladkého či mastného představuje obrovskou úlevu. Stres se s každým dalším soustem rozplývá a v hlavě se uhnizďuje prožitek klidu a štěstí….

Nekonečná žvýkací extáze

Takové situace popisují obvykle lidé, kteří trpí emočním přejídáním. To znamená, že nejedí z hladu, ale reagují na emoce, většinou negativní, někdy i na příjemné, třeba na radost nebo překvapení. „Jedná se o situace, kdy jíme hlavně proto, abychom odbourali stres, úplně vypnuli, zlepšili si náladu, určité pocity prodloužili, jiné zmírnili, nebo se jim vyhnuli. Někdy jíme proto, že se při jídle cítíme dobře a nechceme, aby to skončilo,“ vysvětluje klinická psycholožka Susan Albers, autorka knihy Jak se uklidnit bez jídla.

Je tu problém: tloustnutí

Problém je, že jídlo sice na chvíli uklidňuje, ale vzápětí si emoční jedlík vše vyčítá. Takže ve výsledku jsou jeho nervy stejně pořád napnuté. A k tomu je třeba připočítat, že následkem soustavného hodování obvykle hodně tloustne, takže si způsobuje velké zdravotní riziko. Jak z toho ven? Platí, že pokud chcete jídlo jako hlavní zdroj uklidnění odstranit, musíte ho nahradit něčím, co vám poslouží stejně dobře.

Místo jídla meditace

Výborně fungují sebeuklidňovací techniky, při nichž si po psychické i fyzické stránce ulevíte a uvolníte se. Využívat můžete metod všímavosti, kdy se soustředíte na daný okamžik. Rovněž můžete změnit své myšlení, nebo praktikovat metody uklidňování těla pomocí smyslů. Funguje též odvádění pozornosti k činnostem, u nichž se nedá jíst. A také je dobré hledat pomoc u ostatních.

Odlehčete hlavě

„Uklidňující techniky si nacvičte dříve, než půjde do tuhého. Kdybyste je zkoušeli až ve chvíli, kdy už vás záchvat emočního jedení přepadne, bylo by to stejné jako učit se plavat, když se začínáte topit,“ radí Susan Albers. Technik existuje spousta. Můžete provádět dechová cvičení, meditace, uklízet, nebo prostě vyrazit ven na procházku.  Máme pro vás pár tipů:

  1. Zkuste listovat časopisem. Tahle činnost nevyžaduje téměř žádnou aktivitu, je dostatečně zábavná a vůbec při ní nemusíte zapojovat mozek, jako u čtení knihy. Při rychlém prohlížení obrázků a fotografií si odpočinete a možná se i zbavíte negativních pocitů.
  2. Sledujte televizi. To často pomůže člověku nádherně vypnout. Pokud vám nedává dostatek rozptýlení jeden program, přepínejte kanály. Pohlídejte si ale, abyste byli u obrazovky sami. Ostatním byste tím mohli jít trochu na nervy.
  3. Chcete se úplně odstřihnout? Zkuste zavřít oči a dívat se do prázdnoty a temnoty vnitřní strany víček.
  4. Vraťte se k tomu, co jste uměli kdysi. Vzpomeňte si, čím jste se bavili jako děti. Nic člověka neuklidní víc, než sentimentální návrat k dětským hrám, například k tvoření z modelíny nebo k obyčejnému vybarvování.
  5. Vyzkoušejte origami, starodávné japonské umění skládání z papíru. Klikněte třeba na stránky origami-navody.cz. Je to na myšlení nenáročná činnost, která zaměstná ruce, aby nemohly sahat do plechovky se sušenkami.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1