S cholerikem se dá vydržet. Chce to jen zachovat klid a trpělivost

S cholerikem se dá vydržet. Chce to jen zachovat klid a trpělivost

Temperament stál v zájmu učenců a badatelů od nepaměti a nepřestává fascinovat dodnes. Snad za nejznámější typologií temperamentu stojí Hippokrates, díky kterému známe sangvinika, flegmatika, melancholika a cholerika. A protože jsou s cholerikem spojovány ne příliš sympatické vlastnosti, pojďme si říct, jak a jestli vůbec, se dá s typickým cholerikem vyjít.

Typologie temperamentu

Antický lékař Hippokrates (asi 460 až 370 př. n. l.) vytvořil typologii čtyř různých temperamentů. Temperament představuje soubor vlastností, které určují chování a jednání člověka ve všem, co prožívá. Jde o vlastnosti, které jsou vrozené, a tudíž neměnné. Jako nejkomplikovanější typ temperamentu je často vnímán cholerik, protože ne vždy je jednoduché s ním žít a pracovat. A protože, kdo se cholerikem narodil, ten jím také zůstane, není od věci vědět, jak k takovému člověku přistupovat a co od něho čekat.

Poznáte cholerika?

Cholerik vše prožívá intenzivně, hluboce, ale velmi rychle. Pokud se naštve, dlouho mu to nevydrží. Je vznětlivý, impulzivní a někdy dokonce útočný. Pro cholerika je typická stálost v názorech, postojích a hodnotách, které jen tak nemění a lpí na nich. Ačkoliv je cholerik spojován zejména s negativními vlastnostmi, má i spoustu vlastností pozitivních, které ocení zejména zaměstnavatelé, protože většina choleriků je považována za workoholiky a „tahouny“.

Na co si dát pozor?

Cholerik má vždycky pravdu a nikdy se nemýlí! A pokud ano, nikdy to nepřizná. Má svá životní pravidla a zásady, jejichž dodržování vyžaduje také po ostatních. Pokud dojde k porušení jeho pravidel, je výbušný a nepříjemný. Je dominantní, a proto ho často potkáme ve vedoucích pozicích. Po svých podřízených požaduje naprosté maximum a není ochoten tolerovat vlastnosti jako nerozhodnost, pomalost, liknavost a lenost. Cholerik je netrpělivý, a pokud jeho potřeby nejsou okamžitě uspokojeny, je schopen se vmžiku rozčílit. Během chvíle se ale uklidní a je ochotný o problému dál mluvit. Cholerici nejsou ve společnosti příliš oblíbení, protože ostatní neví, co od nich mohou čekat, což v mnohých vzbuzuje odstup, nejistotu a úzkost. Pozitivní je, že jakmile cholerik jednou konflikt uzavře, už se k němu většinou nevrací.

Vůdce za všech okolností

I když se to na první pohled nezdá, cholerik má spoustu dobrých vlastností. Je dynamický, vstřícný, s optimistickým a pozitivním pohledem na život. Je to vůdčí osobnost, která ráda řeší konflikty a v krizových situacích je jako ryba ve vodě. Je rozhodný, průbojný, cílevědomý a odvážný. Vyniká tím, že je silně zaměřen na cíl a nikdy mu nejde primárně o to, aby se ostatním zalíbil. Jde si zkrátka za svým a umí si poradit s organizací téměř všeho, doma, i v práci. Nebojí se konkurence, rád překonává překážky a nelekne se žádné výzvy.

Jak na něj?

Pokud už pár let žijete s cholerikem, dobře víte, že stejně rychle jako se cholerik vytočí, tak rychle se také uklidní. Nejjednodušší tak je, nechat ho vychladnout. Pokud s cholerikem nesouhlasíte, reagujte klidně a zachovávejte si odstup. Nenechte se vtáhnout do hádky, protože to opravdu nemá smysl. Cholerik má vždycky pravdu. Obrňte se trpělivostí, buďte klidní, empatičtí a diskusi nechte na později. A pokud hádáte, jakému temperamentu dává cholerik u svého životního partnera přednost, nebude pro vás žádným překvapením, že ideální je pro něj flegmatik. S tím jediným mu to zkrátka „klape“.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1