Dětská jóga – dejte dítěti poznat možnosti jeho těla

Dětská jóga – dejte dítěti poznat možnosti jeho těla

Praktikování jógy ve východních kulturách není „jen“ o bezhlavém střídání pozic (ásan) a ohýbání těla, nýbrž o vědomém pohybu vedoucí ke zkrocení své mysli. Kromě samotných cviků se pracuje s dechem, jídlem, filozofií a řadou dalších směrů, které mají za cíl jediné - nadhled a žití v míru. Jinými slovy osvícení. Možná proto byla jóga až do nedávna výsadou mnichů. Ačkoli běžný západní člověk zpravidla praktikuje pouze pozice, i tak mu může jóga hodně nabídnout. Pokud do světa jógy uvedeme i děti, uvidíme, jak velký vliv to bude mít na jejich vývoj.

Jaký svět mám uvnitř?

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že jóga není fitness. Vedlejším efektem může být zhubnutí a posílení nebo protažení těla, avšak pozice pracují s tělem jiným způsobem než klasický aerobik či posilování. Každá z pozic pracuje s nějakou částí těla, ale i naším vnitřním světem, tedy psychikou. Proto nás (i děti) při józe může popadnout i vztek (projevující se třeba tím, že náš štve šustivé oblečení sousedky), který se vyvalí ven poté, když uvolníme nějaký blok. Jóga je tedy o objevování a uvolňování v mnoha rovinách. Nejen fyzické. A pracuje tímto způsobem i s dětmi.

Jóga pro děti

Jak jsme neznačili, jóga je více filozofický směr než způsob cvičení, přesto nám může dát mnoho i jako sada cviků. Konkrétně u dětí jim nenásilnou a často i zábavnou formou ukazuje, jaké možnosti má jejich tělo. Není zde vítězů ani poražených (jak tomu bývá třeba u gymnastiky). V józe jde o objevování, posílení těch partií, které jsou slabé a naopak uvolnění těch, které jsou přetížené a v trvalém napětí. Výsledkem na fyzické rovině je pak správné držení těla a na té psychické často rozpoznání vlastních emocí a práce s nimi. A to není málo. Zejména postavení páteře ovlivňuje víc věcí, než si myslíte. I inteligenci a projevy chování dítěte.

Proč je jóga pro děti prospěšná?

  • zklidnění - k józe je třeba soustředění, které se však objevuje přirozeně a hravou formou
  • posílení sebevědomí - například tím, že dítě umí ovládat své tělo
  • otevřenost novým myšlenkám - na svém těle cítí, že i zdánlivě nemožné je možné
  • dobré pohybové návyky - posílení pánevního dna (u holčiček v budoucnu může zamezit bolestivé menstruaci), správné držení těla může vyřešit i problém s vtáčením kotníků nebo hrbení se
  • posílení správné funkce vnitřních orgánů, tedy i snížení rizika onemocnění
  • zlepšení koordinace - pomáhá i v procesu učení
  • správné držení těla má skrze postavení hlavy vliv i na chování a inteligenci dítěte. Pokud je dítě „nakřivo“, je i hlava nakřivo a mozek je pak v určité části pod tlakem. Tyto oblasti pak nemusí fungovat správně.
  • Jóga je i o spolupráci a důvěře v druhé - řada pozic se provádí ve dvojicích nebo ve skupině,  kdy musíte věřit, že vás „podrží“.

Pravidla jógy s dětmi

  1. Zapomeňte na soutěže. Jóga má řadu prospěšných vlivů, nejdůležitější je však radost z pohybu a ovládání svého těla. Je to osobní cesta, kterou má každý jedinec individuální.
  2. Zbytečně nechvalte a nemotivujte k vyšším rozsahům (jako se děje například u gymnastiky). Důležité je správné, tedy dítětem kontrolované provedení cviku, nikoli noha za krkem jen z důvodu hypermobility v kyčli.
  3. Jóga s dětmi je víc o hře. Tím se pomáhá udržet i jejich pozornost.
  4. Sledujte pohyby zvířat nebo malých dětí. Řada jógových směrů z přirozeného pohybu vychází. A nejen jógových (například Feldenkraisova metoda je na něm založena).
  5. Fáze „cvičení“ začíná naladěním, pokračuje pozicemi a končí relaxací.
  6. Zařaďte jógové pozice do života. Třeba na louce udělejte „holubičku“ (ano, i to je jógová pozice).
  7. Hrajte si i vy s pohybem a dítě nechte své možnosti zkoušet. Některé kurzy jsou i pro rodiče s dětmi.

O józe si můžete přečíst i v našich dalších článcích:

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1