Skladujte ovoce zdravě

Skladujte ovoce zdravě

Tržiště a supermarkety, to je prostě přehlídka hojnosti. Nad barevným ovocem se nám sbíhají sliny a plníme nákupní košíky spoustou lákavých plodů. Sotvakdo ale ty kilogramy ovocných dobrot zvládne najednou sníst. Pak zbývá jediné: uskladnit ovoce tak, aby vydrželo co nejdéle čerstvé. Jak na to?

Prvním opatřením je přemýšlet už při nákupu. Kdo si vytvoří velké zásoby, riskuje, že se mu část ovoce zkazí a také musí počítat s tím, že delším skladováním v ovoci klesá podíl prospěšných látek. Na to, jak správně naložit s ovocem, když ho máme víc, než zvládneme rychle sníst, jsme se zeptali Josefa Pizúra, provozního ředitele Freshbedynky.cz. Dal nám hodně užitečných rad.

  1. Ovoci je vždy lépe mimo chladničku. Ta ovšem je, kromě dobrého studeného sklepa, jedinou možností, jak výrazně prodloužit čerstvost plodů. Chladnička totiž zpomaluje biologické procesy v potravinách. Současně to ale znamená, že utlumuje i jejich chuť a vůni. Proto je dobré ovoce alespoň 30 minut před konzumací z chladničky vyndat.
  2. Jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce se doporučuje spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často podléhají plísním. Den-dva to snad v chladničce zvládnou, hodně záleží na jejich aktuální kondici. Ideální je ale sníst je hned po nákupu či natrhání. Pro delší uchování se hodí mrazák.
  3. Zvláštní pozornost je dobré věnovat uložení jablek, která obsahují větší množství rostlinného hormonu ethenu. Ten dokáže podpořit a urychlit proces zrání ostatního ovoce a zeleniny v blízkosti jablíček.
  4. Exotické ovoce u nás musí často ještě takzvaně „dojít“. Stačí, když ho ponechat pár dnů v pokojové teplotě a na denním světle. To platí kromě exotických druhů například i pro broskve. Tady se dá využít výše zmíněná schopnost jablek přirozeně urychlit zrání. Skvěle to funguje u avokáda nebo citrusů - zabalte je do papírového sáčku spolu s jablkem a za den zkontrolujte. Nehodí se to však u všech druhů ovoce, například u manga nebo kiwi hrozí rychlé nastartování hnilobného procesu nebo plísní.

  5. Ovoce nepodléhá přísným výrobním normám, ale každý kousek je jedinečným produktem přírody. Co z toho plyne? Jednotlivé kusy se mohou kazit v různém čase, proto je pravidelně kontrolujte.

Mrazící manuál

  • Ovoce mrazte vždy, když je na vrcholu zralosti. U druhů, které to umožňují, ho nechte nejdříve doma dojít a pak teprve dejte zmrazit.
  • Vždy mrazte tak, abyste ovoce mohli ihned použít při vaření nebo pečení - omyjte a důkladně osušte, bez slupek, stopek, pecek apod. Z mraženého už je totiž jen tak nedostanete.
  • Připravte si vlastní polotovar. Ovoce nakrájejte nebo rozmixujte na základní pyré, které budete postupně spotřebovávat. A nebo se vrhněte na nové formy - vytvořte si zmrzlinu nebo si polotovar připravte do dávkovače na led.

  • Dávkujte. Kousky ovoce zmrazte třeba na plechu na pečícím papíře, a to v jedné vrstvě aby se vzájemně nedotýkaly. Pak teprve přesypte do krabičky nebo mrazícího sáčku, ze kterého odsajte maximum vzduchu. Půjdou pak hezky odebírat a nebudete muset zápasit s jednou velkou mraženou hroudou. Navíc tím, že ze sáčku odsajete vzduch (třeba obyčejným brčkem), ovoce lépe ochráníte od poškození mrazem (tzv. mrazové popáleniny).
  • Každé balení označte datem, kdy jste jej zmrazili. V mrazáku vydrží ovoce zhruba půl roku.
  • Mrazte co nejrychleji a na co nejnižší teplotu - čím větší je zima, tím menší krystaly se tvoří a méně tak poškozují buňky ovoce. Po rozmrznutí pak není ovoce tak změklé.
  • Rozmrazujte pomalu, ideálně přes noc v lednici.  

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1