Prvním opatřením je přemýšlet už při nákupu. Kdo si vytvoří velké zásoby, riskuje, že se mu část ovoce zkazí a také musí počítat s tím, že delším skladováním v ovoci klesá podíl prospěšných látek. Na to, jak správně naložit s ovocem, když ho máme víc, než zvládneme rychle sníst, jsme se zeptali Josefa Pizúra, provozního ředitele Freshbedynky.cz. Dal nám hodně užitečných rad.
- Ovoci je vždy lépe mimo chladničku. Ta ovšem je, kromě dobrého studeného sklepa, jedinou možností, jak výrazně prodloužit čerstvost plodů. Chladnička totiž zpomaluje biologické procesy v potravinách. Současně to ale znamená, že utlumuje i jejich chuť a vůni. Proto je dobré ovoce alespoň 30 minut před konzumací z chladničky vyndat.
- Jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce se doporučuje spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často podléhají plísním. Den-dva to snad v chladničce zvládnou, hodně záleží na jejich aktuální kondici. Ideální je ale sníst je hned po nákupu či natrhání. Pro delší uchování se hodí mrazák.
- Zvláštní pozornost je dobré věnovat uložení jablek, která obsahují větší množství rostlinného hormonu ethenu. Ten dokáže podpořit a urychlit proces zrání ostatního ovoce a zeleniny v blízkosti jablíček.
-
Exotické ovoce u nás musí často ještě takzvaně „dojít“. Stačí, když ho ponechat pár dnů v pokojové teplotě a na denním světle. To platí kromě exotických druhů například i pro broskve. Tady se dá využít výše zmíněná schopnost jablek přirozeně urychlit zrání. Skvěle to funguje u avokáda nebo citrusů - zabalte je do papírového sáčku spolu s jablkem a za den zkontrolujte. Nehodí se to však u všech druhů ovoce, například u manga nebo kiwi hrozí rychlé nastartování hnilobného procesu nebo plísní.
-
Ovoce nepodléhá přísným výrobním normám, ale každý kousek je jedinečným produktem přírody. Co z toho plyne? Jednotlivé kusy se mohou kazit v různém čase, proto je pravidelně kontrolujte.
Mrazící manuál
- Ovoce mrazte vždy, když je na vrcholu zralosti. U druhů, které to umožňují, ho nechte nejdříve doma dojít a pak teprve dejte zmrazit.
- Vždy mrazte tak, abyste ovoce mohli ihned použít při vaření nebo pečení - omyjte a důkladně osušte, bez slupek, stopek, pecek apod. Z mraženého už je totiž jen tak nedostanete.
- Připravte si vlastní polotovar. Ovoce nakrájejte nebo rozmixujte na základní pyré, které budete postupně spotřebovávat. A nebo se vrhněte na nové formy - vytvořte si zmrzlinu nebo si polotovar připravte do dávkovače na led.
- Dávkujte. Kousky ovoce zmrazte třeba na plechu na pečícím papíře, a to v jedné vrstvě aby se vzájemně nedotýkaly. Pak teprve přesypte do krabičky nebo mrazícího sáčku, ze kterého odsajte maximum vzduchu. Půjdou pak hezky odebírat a nebudete muset zápasit s jednou velkou mraženou hroudou. Navíc tím, že ze sáčku odsajete vzduch (třeba obyčejným brčkem), ovoce lépe ochráníte od poškození mrazem (tzv. mrazové popáleniny).
- Každé balení označte datem, kdy jste jej zmrazili. V mrazáku vydrží ovoce zhruba půl roku.
- Mrazte co nejrychleji a na co nejnižší teplotu - čím větší je zima, tím menší krystaly se tvoří a méně tak poškozují buňky ovoce. Po rozmrznutí pak není ovoce tak změklé.
- Rozmrazujte pomalu, ideálně přes noc v lednici.