Jak pečovat o oblečení, aby déle vydrželo

Jak pečovat o oblečení, aby déle vydrželo

V oblečení, které si koupíme, se chceme cítit dobře a chceme, aby nám slušelo. A také, aby co nejdéle vydrželo. Péče o oblečení, způsob praní, žehlení a ukládání do šatních skříní je důležitý pro to, aby vypadalo co nejdelší dobu jako nové. Víte, kde děláte nevědomky chybu?

Kvalitní materiál a padnoucí střih by měl být daleko nad tím, jestli je kousek zrovna teď moderní nebo ne. Ve směsích, kde výrazně převažují přírodní materiály, se člověk tolik nepotí a není potřeba několikrát denně přehlušovat pach. Zatímco triko z čistě syntetického materiálu musíte pomalu po dni nošení hodit do koše, to z přírodních materiálů vydrží déle. Určitá příměs syntetiky je ale potřeba, aby oblečení neztrácelo nošením a praním tvar. 

Hromada oblečení přes křeslo? Chyba!

Chybou je například míchání čistého a špinavého prádla. Každý den se člověk dvakrát až třikrát převlékne. Ráno do oblečení, v němž jde do práce, odpoledne ho zpravidla hodí přes židli a skočí do něčeho pohodlnějšího. Pokud večer vyráží například posedět s přáteli, vyndává nové oblečení. V noci skončí směs oblečení na jedné hromadě do dalšího dne. Všechny pachy se mezitím stihnou mezi sebou promíchat, některé kousky pomuchlat a do pračky musí jít všechno. Přitom většina se pere zcela zbytečně.

Daleko šetrnější a také ekonomičtější (protože na jednu várku vyplýtváte kolem 40 litrů vody) je oblečení roztřídit. Co je špinavé, hoďte do koše na prádlo, co je v pořádku, nechte vyvěsit na čerstvém vzduchu, a poté zase poskládejte a ukliďte do skříně. Pokud nemáte večer sílu něco třídit, je lepší nechat oblečení rozházené volně po zemi, než házet vše přes křeslo.

Nižší teplota je vždy lepší

Při praní je důležitá volba programu, což je kombinace otáček bubnu při ždímání, teploty vody a času. Nejsnáze údržbová je čistá bavlna, která zvládne vysoké otáčky i vyšší teplotu. Na 60 – 90° byste ale měli prát jen bílou várku, například povlečení, utěrky, ručníky a kapesníky. Zkrátka v situacích, kdy chcete prádlo vybělit, ale nechcete přijít o jeho barvu. U ostatních bavlněných kousků se dívejte na cedulku, jaký syntetický materiál je přidaný. Taková viskóza má raději teplotu kolem 30°. Při opakovaném praní na vyšší teplotu se zničí vlákna a daný kousek ztratí svůj tvar. Lidově řečeno se „vytlemí“.

Překvapivě i denim je lepší prát ve studenější vodě, proto sledujte zástupné symboly na oblečení. A pokud nebude cedulka k přečtení, perte raději na nižší teplotu.

A co otáčky? Normální bavlněné triko nebo lněná košile zvládne ždímání na vysoké otáčky a nic se nestane, vlna potřebuje jemné pomalé otáčení bubnu a nižší otáčky. Některé drahé materiály jako kašmír, hedvábí nebo satén a samozřejmě spodní prádlo vyžadují vyloženě ruční praní ideálně bez ždímání. Po vyprání materiál jemně zabalte do měkkého ručníku a opatrně vymačkejte přebytečnou vodu. Využívejte celou škálu toho, co pračka nabízí. V nabídce jsou vždy programy, které kombinují přiměřené otáčky a přiměřenou teplotu podle typu tkaniny.

Všechno naruby

Zatímco volbou správného pracího programu prodlužíte trvanlivost materiálu, existují cesty, jak si uchovat déle barvu. Roztřídění podle barev je samozřejmostí, odolnost ale zvýšíte i otočením věcí naruby, například u jemného prádla, mikin, halenek i kalhot. V zásadě pokud všechno kromě ponožek a punčoch otočíte naruby, prokážete tím oblečení službu. U kalhot a rozpínacích mikin nezapomeňte otočit a zapnout zip.

Sušička se vyplatí

Po vyprání přichází sušení. Jestli je lepší rozvěsit prádlo na sušák nebo dát do sušičky, závisí na mnoha okolnostech. Prádlo schnoucí v místnosti ji pěkně provoní a provlhčí vzduch. Ale je-li ho mnoho a často, zdi a nábytek nasají vlhkost a postupem času mohou začít trochu plesnivět. Sušička prádla je dobrá cesta, ovšem ne každý má tak rozměrnou koupelnu. Faktem ale zůstává, že po vyndání ze sušičky, je prádlo měkčí a jemnější. Je to dané nastavením programu, jenž se zastaví v okamžiku, kdy vlhkost dosáhne ideální hodnoty. Stejně jako u praní je třeba číst symboly na oblečení, protože každý materiál vyžaduje jinou teplotu sušení a některý se na to nehodí vůbec. Například elastické prádlo, spodní prádlo, plavkovina, punčochy či krajka.

Věšení a ukládání prádla

Posledním krokem, aby prádlo vydrželo déle, je uložení. Šťastný ten, kdo má šatní skříň, protože nejjednodušší způsob, jak zajistit, aby se oblečení nemuchlalo, je rozvěsit ho na ramínko. Oblečení z jemnější tkaniny jako halenky, topy raději dávejte na umělohmotné nebo pogumované, protože o dřevo se látka může zaseknout a poničit. Dřevěné ramínko s kovovým háčkem má zase výhodu větší nosnosti, proto ho využívejte na kabáty a bundy. Plast takovou hmotnost dlouho nevydrží. Mikiny a svetry na ramínka raději nedávejte, protože se prověsí a vytlačí se důlky. Případně jen na široká, která jsou určena na věšení sak, máte-li jich více. Ostatní oblečení ukládejte do běžné skříně tak, aby nejfrekventovanější věci byly hned po ruce. Způsobu, jak prádlo skládat je mnoho a vždy záleží na rozměrech a počtu polic.

Dobré rady, jak si skladování oblečení poradit, nabízí i koncept úklidu podle Marie Kondo. Inspirujte se v našem předchozím článku Marie Kondo vám uklidí v domácnosti i v duši.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1