Jak bojovat s roztoči?

Jak bojovat s roztoči?

I když doma uklízíte opravdu poctivě, pravděpodobně i vy máte nezvané hosty – roztoče. Zejména pro citlivé osoby představují tyto potvůrky zvýšené zdravotní riziko v podobě alergie. Jak se jich zbavit?

Líbí se jim tam, kde je teplo a vlhko

Patří mezi pavoukovce, tedy příbuzné pavouků. Jako oni mají také osm nožiček, ale pouhým okem jsou téměř neviditelní, protože dosahují velikosti jen kolem 0,3 milimetru. Je to zarážející, ale v jedné matraci jich může být až kolem 2 milionů. Živí se odumřelou lidskou kůží, proto se jim nejvíce líbí tam, kde trávíme hodně času a kam se mohou hezky zavrtat – matrace, koberce s dlouhým vlasem či čalouněný nábytek. Ve své podstatě jsou pro nás neškodní, pokud se tedy neobjeví alergie. Ta nebývá na samotné roztoče, ale jejich výkaly a rozkládající se schránky, které obsahují bílkovinu, jež u citlivých osob vyvolává alergii.

Roztoči: Pozor na alergii

Tak jako ostatní alergie, i ta na roztoče má různé příznaky. Může se objevovat pálení a svědění očí, vodnatá rýma, kašel, atopický ekzém, záněty průdušek či dutin, záněty spojivek. Pokud se navíc tyto příznaky neřeší, mohou se časem zhoršovat a rozvinout se například v astma. Potíže se obvykle objevují v noci a ráno. Podepisují se tak i na nekvalitním spánku.

Jak s roztoči zatočit?

Asi se jich nikdy nezbavíme zcela na 100 %, ale jde o to, mít jich doma co nejméně a znemožnit jim množení. Jak na to?

 Hodně větrejte – roztočům se nejvíce líbí tam, kde je vlhko (70-80 %), proto často větrejte a snažte se doma omezit vlhkost alespoň na 55 % a méně

Prádlo nesušte v obytných místnostech – sušení prádla v bytě zvyšuje vlhkost, proto se snažte umístit sušák někam mimo ložnice, obývací pokoj a podobné „zabydlené“ prostory

Nepřetápějte – roztočům se rovněž líbí, pokud máte doma teploučko. Snažte se proto především v zimě místnosti příliš nepřetápět a udržovat teplotu zhruba do 22 stupňů Celsia

Měňte ložní prádlo – pokud máte doma alergika, měňte prádlo zhruba jednou týdně. Nezapomínejte ale prát ani plyšové hračky, polštářky a další věci, které má dítě či dospělý v posteli (pozor roztoči mohou být i v závěsech). Jednou za čas také vyperte potah matrace a tu vysajte, či vyvětrejte venku. Roztoče zahubí teplota nad 60 stupňů Celsia. 

Zbavte se koberců a ostatních lapačů – možná vám to bude líto, ale nejlepším řešením, co se týče například koberců, je: prostě je nemít. Jinak je nutné je pravidelně čistit, mýt (to ale zase zvyšuje vlhkost a dostáváme se do začarovaného kruhu).

Upřednostňujte úklid na mokro – abyste zamezili zbytečnému víření prachu a výměšků roztočů, uklízejte pomocí mokrých utěrek. Místo zametání volte vždy lux ideálně s hepa filtrem.

Pořiďte si čističku vzduchu – nezbaví vás sice samotných roztočů, ale vyčistí vzduch právě od jejich výměšků, schránek či rozkládajících se těl.

Tip na závěr:

Roztočům se nelíbí mráz a nízké teploty. Pokud tedy nechcete dětské plyšové hračky stále prát, můžete je zabalit do sáčku a přes noc umístit do mrazáku.

Zdroj fotografie v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1