Jak často převlékat postel?

Jak často převlékat postel?

V posteli trávíme docela podstatnou část našeho života a tak je potřeba se v ní cítit dobře. Jak často a do čeho tedy naše lůžkoviny převlékat?

Postel plná nezvaných hostů

I když si chodíte lehnout až po pravidelné sprše, během spánku se z každého těla uvolňuje mikrobiologický odpad, jako je například stará kůže, vlasy, či pot. Tento okem mnohdy nepostřehnutelný materiál vytváří podhoubí pro rozvoj bakterií a roztočů. Nehledě na to, že dnes je téměř všude velmi prašno. Pokud se tedy o postel příliš nestaráte, spí tam s vámi třeba ještě psí či kočičí miláček, pak se mohou objevit dýchací potíže, ale i alergie či kožní problémy (například akné).

Jak často je tak akorát?

Určitě každý zná ten úžasný pocit, když se zachumláte do čistě povlečené a voňavé peřiny. A jak často je tedy vhodné povlečení měnit? Podle odborníků je to ideálně jednou týdně maximálně jednou za čtrnáct dní, přičemž zapomínat bychom neměli ani na prostěradla. Při povlékání je vhodné celou postel i vyluxovat, zvednout matraci atd. Biologický odpad se však neusazuje pouze v povlečení, ale i samotných peřinách a polštářích. Proto je nutné je alespoň dvakrát do roka vyprat. Pokud máte péřové peřiny a nebo se vám nevejdou do pračky, je lepší navštívit čistírnu, kde máte jistotu, že si peřiny nesprávným praním nezničíte.

Do čeho obléci?

Co se týče vzorů a barev, je dnes nabídka tak široká, že nic nebrání tomu, abyste si ložnici oblékli zcela podle vašeho vkusu. A jakým materiálům dát přednost? Mezi nejoblíbenější stále patří příjemná bavlna, která je vzdušná, izoluje teplo a poradí si i s vlhkostí. Jestliže vás nebaví žehlení, pořiďte si bavlnu v úpravě, které se říká krep. Díky svému typickému zvrásnění vypadá dobře a na žehlení můžete zapomenout. Chladivý satén je vhodnější spíše na letní měsíce. Flanelové zase na zimu.

Trendy v povlékání

Moderní technologie určují trendy dnešní doby. A tak není divu, že i v povlečení se dostávají ke slovu nové materiály. Je to například mikroflanel, který je extrémně hřejivý a hodí se právě především na zimu. Povlečení z mikrovlákna je také jemné, hřejivé a navíc nemačkavé. Množení bakterií a roztočů údajně dokáže zabránit povlečení z bambusového vlákna, které má dezinfekční účinky.

Hlavní je, aby se vám spalo sladce...

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1