Omega 3: Prevence autoimunitních onemocnění

Omega 3: Prevence autoimunitních onemocnění

O účincích omega-3 toho bylo řečeno už mnoho. Pojďme si dnes shrnout to, jak mohou pomoci v případě, že máte v rodině autoimunitní onemocnění, a rádi byste udělali něco pro uchování svého zdraví.

Autoimunitní onemocnění: Když tělo reaguje na sebe samo

Pro lepší pochopení celé problematiky je důležité podívat se na nemoci jako takové více zeširoka. Rozdělit je můžeme podle mnoha charakteristik. Jednou z nich je to, zda chorobu vyvolá vnější spouštěč, nebo ten, který je našemu tělu vlastní. Co může být takovým spouštěčem, který vyvolá autoimunitní onemocnění? Třeba buňky, které jsou nějakým způsobem pozměněné či nefunkční. Imunita se snaží tuto „chybu v systému“ napravit a zareaguje. Dá se říct, že tím se onemocnění spustí. Problém však může být také v neadekvátní reakci samotného imunitního systému.

Oproti tomu stojí nemoci, které způsobují bakterie, viry, nebo jiné látky, které pocházejí z vnějšího okolí těla. I na ně naše imunita okamžitě reaguje.

Cukrovka, roztroušená skleróza i celiakie

Tyto choroby dobře znáte, jen jste možná netušili, že jde o autoimunitní onemocnění. Dalšími jsou třeba Crohnova choroba, lupénka, revmatoidní artritida nebo vitiligo. Poznat, zda se nás nějaké autoimunitní onemocnění může týkat, není svépomocí možné. V počátcích se projevují podobně, jako běžné nachlazení – bolesti kloubů, únava, bolest hlavy, nevolnosti a potíže se spánkem. Mnohé choroby mají i své specifické projevy, bez lékařské prohlídky však budete doma pouze věštit, o co se může jednat.

Lze autoimunitnímu onemocnění předcházet?

O to se medicína snaží už dlouhá léta. Pravdou je, že zázračný lék neexistuje. Prevence kombinuje více faktorů: zdravý životní styl, psychickou pohodu, ale svou roli hraje prostě i štěstí. Věda však zaznamenala i látky, které by mohly prevenci napomáhat. Jednou z nich jsou omega-3 mastné kyseliny. Jde o živinu, kterou tělo pro své fungování nezbytně potřebuje – jsou životně důležité. Problém je v tom, že si je samo nevyrábí a je odkázáno na to, co jíme.

Hlavním zdrojem omega-3 je rybí tuk. Našli bychom je také v rostlinných olejích, oříškách a semínkách. Odtud však mají v organismu poměrně malé využití, proto se doporučuje užívat v rámci prevence právě rybí tuk.

Omega-3 – balzám pro imunitu

Pokud hovoříme o autoimunitním onemocnění, jde především o to, jak správně funguje naše imunita. Právě ji bychom měli maximálně posilovat, protože tím pádem bojujeme i proti všem ostatním chorobám a neduhům. Kromě vitamínů a minerálů potřebuje imunitní systém právě omega-3 mastné kyseliny. To potvrzuje mnoho studií, které zkoumaly tzv. omega-3 index (jakou hladinu omega-3 v těle daná osoba má). Navíc se zjistilo, že ohromnou roli hrají omega-3 už v prvním roce života, potažmo ještě před narozením. Už v tuto dobu je možné zasadit se o zdraví v dospělosti, a snížit tak riziko cukrovky či roztroušené sklerózy.

Jak správně doplňovat omega-3 mastné kyseliny?

Čím dřív začnete, tím lépe. Na omega-3 byste měli myslet už u vašich dětí. Např. ve Skandinávii, kde mají díky moři mnohem lepší přístup k produktům z ryb, se rybí tuk podává už novorozencům. Na jeho příjem by měly myslet také těhotné ženy. Jednoduše řečeno – omega-3 užívejme úplně celý život!

Uvádí se, že pro potřebné množství omega-3 je dobré jíst 3x týdně rybí maso. Pokud to z nějakého důvodu není možné, je na místě suplementace. Stačí kvalitní rybí tuk, a je jedno, zda je na lžičku, nebo v kapslích. Dobře si přečtěte složení produktu – chtějte maximální možnou koncentraci omega-3.

Jak jsme uvedli výše, omega-3 mastné kyseliny najdeme i v rostlinné říši. Potíž je v tom, že jsou v těle celkem málo využitelné. Museli bychom jíst oříšky na kila, abychom získali potřebnou dávku omega-3.

Co říci závěrem? Omega-3 jsou nesmírně zdravé a potřebné. Ve finále se netrapte úpěnlivou snahou předcházet nějaké nemoci a své úsilí zaměřte raději na to, aby se na vašem talíři objevovaly ryby v hojné míře.

Zdroj informací: Healthline.com/health/autoimmune-disorders; Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12480795/

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1