Jáhly dvakrát spaříme vroucí vodou. Vložíme ideálně do dvouplášťového hrnce, přilejeme 500 ml mléka, špetku soli a uvaříme doměkka. Trvá to zhruba 15 minut. Poté odstavíme z ohně, vmícháme asi 4 lžíce datlového nebo javorového sirup, máslo a citronovou kůru. Necháme lehce vychladnout.
Mezitím si vymažeme pekáček nebo koláčovou formu máslem a vysypeme kokosem. Ve zbývajících 200 ml mléka promícháme vanilkový pudink se dvěma lžícemi sirupu. Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Polovinu jahelné kaše dáme do pekáčku/formy a zalijeme polovinou mléka s rozmíchaným pudinkovým práškem. Povrch poklademe rozpůlenými švestkami. Pokud máte rádi, můžete je posypat skořicí nebo mákem. Na švestky navršíme druhou polovinu jahelné kaše a opět zalijeme druhou polovinou pudinku. Na povrch opět poklademe a lehce přitlačíme půlky švestek.
Pekáček/formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut. Jahelník podáváme ještě teplý, ale báječně chutná i studený.
Tip na závěr: Jahelník nemusíte péct ve formě jako koláč, ale upéct můžete i jednotlivé porce ve formičkách na muffiny. V takovém případě kaši ani pudink nerozdělujte na poloviny, ale rovnou společně promíchejte. Švestky pokrájejte na menší kousky a rovněž vmíchejte do kaše. Touto směsí naplňte formičky na muffiny a dejte péct. Díky přidanému pudinku krásně drží tvar a hodí se tak jako skvělá svačinka dětem do školy.
Zdroj fotografie Shutterstock.com