Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Zelný koláč

Publikováno: 3.12.2021

60 min.
Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Na přípravu rychlý, nenáročný a navíc chutný koláč na plech. Právě takový je zelňák připravený z hlávkového zelí. Pokud ale dáváte přednost kysanému zelí, můžete si ho připravit i s ním. Garantujeme vám, že si na obou variantách pochutnáte, a to jak zatepla, tak zastudena.

Co budete potřebovat

  • ½ hlávky
    bílého zelí
  • 1 hrnek
    slaniny
  • 2
    vejce
  • ½ hrnku
    mléka
  • ½ hrnku
    oleje
  • 1 hrnek
    polohrubé mouky
  • 1
    prášek do pečiva
  • 1 lžička
    sladké papriky
  • sůl, pepř

Návod na přípravu

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Kostičky slaniny vyškvaříme na pánvi a i s výpekem přendáme do větší misky. Zelí si nakrouháme  a přidáme ke slanině. Ve druhé míse si prošleháme 2 vejce s olejem a mlékem. Přidáme sůl (asi tak ½ lžičky), pepř a sladkou papriku (případně i jiné koření dle chuti) a nakonec mouku s kypřicím práškem. Společně promícháme a směs nalijeme do mísy k zelí a slanině. Vše důkladně promícháme a nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Tip: Pokud máte raději kysané zelí, můžete si koláč připravit úplně stejně, jen místo hlávkového zelí použijete zelí kysané (ca ½ kg).

Zdroj ilustrační fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)