Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Štrúdl z letních jablek

Publikováno: 20.7.2021

90 min.
Běžná
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Letní jablíčka jsou pro mnohé nostalgickou vzpomínkou na dětství. Šťavnatá, lehce nakyslá. Jen je to s nimi trošku „těžké“. Nesmíte je utrhnout zelené, ale ani příliš žluté, přezrálé. Navíc poměrně rychle podléhají zkáze. Jejich sezóna je velmi krátká, obvykle po 10-14 dnech jsou pryč. Zkuste si je letos pohlídat a v tu správnou chvíli natrhat košíček na lahodný štrúdl.

Co budete potřebovat

  • 300 g
    hladké mouky
  • 75 g
    rozpuštěného másla
  • 120 ml
    vlažné vody
  • špetka
    soli
  • 1 kg
    letních jablek
  • skořice
  • vanilkový cukr
  • strouhaný kokos/strouhanka
  • rozinky + rum
  • máslo na potření

Návod na přípravu

Z prosáté mouky, špetky soli, rozpuštěného másla a vlažné vody zpracujeme hladké těsto. Buď ručně na pracovní ploše, nebo si můžeme pomoci kuchyňským robotem. Hladké těsto položíme na talíř a přiklopíme větším nahřátým hrncem. Takto ho necháme odpočívat alespoň 30 minut na kuchyňské lince. Uvidíte, jak za tuto dobu krásné zvláční a bude se s ním lépe pracovat.

Připravíme si jablečnou náplň. Letní jablka oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky. V míse je promícháme se skořicí a vanilkovým cukrem. Množství záleží na tom, jak moc kyselá jablíčka máme. Kdo má rád, přidá do směsi i předem v rumu namočené rozinky.

Nyní si rozehřejeme troubu na 190 stupňů.

Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou postupně rozválíme na co nejtenčí obdélník. Aby se vám s těstem lépe pracovalo a nelepilo se vám k pracovní ploše, můžete si na ni položit lehce navlhčenou utěrku nebo kus plátna/prostěradla a vyvalovat těsto na něm. Jakmile vám těsto nepůjde více vyválet, vezměte ho do ruky a opatrně přes klouby na hřbetech rukou vytahujte do stran, až bude zcela průhledné. Následně těsto posypeme kokosem nebo strouhankou, záleží na tom, co preferujete. Navrstvíme jablečnou směs, kratší konce přeložíme dovnitř a pomocí utěrky či plátna, na němž nám těsto leží, zavineme. Takto připravíme dvě nohy, které dáme na pekáč vyložený pečicím papírem a oba záviny důkladně potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut dozlatova.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)