Zdraví pod lupou: Nechte se hýčkat slunečními paprsky

Zdraví pod lupou: Nechte se hýčkat slunečními paprsky

Jak si užít sluníčko, abyste vytěžili maximum benefitů a neohrozili své zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak své tělo v létě hýčkat!

Jak podpořit opálení a vyživit pokožku?

S vitamíny a živinami pro pěknou pleť byste měli začít už před létem. Pro lepší opálení se doporučuje beta-karoten, ale vynikající vyživující schopnosti pro pleť i vlasy má také vitamín E, biotin, vitamín C a podle všeho i omega-3. Sluníčko vysušuje, proto pomáhá na spoustu kožních neduhů, ale nesmíme zapomínat na to, že je potřeba doplňovat právě tyto živiny, aby kůže neztrácela pružnost. Pitní režim zajistí dostatečnou hydrataci.

Pokud trávíte dovolenou u moře, vždy pečlivě smyjte z vlasů i kůže všechnu sůl, která je v kombinaci s ostrým sluncem hodně dráždivá.

Sluníčko je dobrý sluha, ale zlý pán

Bez slunce by nebyl život. Pro všechny živočichy je důležité, protože za jeho pomoci se v kůži tvoří vitamín D (samo sluníčko nám vitamín D neposílá). K procesu tvorby tohoto vitamínu je zapotřebí určitých podmínek:

  • odhalená musí být celá plocha kůže (obličej a ruce nestačí),
  • pokožka nesmí být ošetřena opalovacím krémem – ten tvoří bariéru, stejně jako oblečení,
  • pobyt na sluníčku musí trvat alespoň 20 min.

Z toho vyplývá jediné: vitamín D se nám tvoří, když se opalujeme a nepoužili jsme opalovací krém. Nejspíš vás hned napadá, že opalovací kosmetika se ale všude doporučuje. A je to pravda! Krém na opalování obsahuje látky, které brání nebezpečnému UV záření, aby poškodilo kůži.

Rakovina kůže je velice zákeřná. Postihuje často i mladé lidi, a k vyprovokování zhoubného bujení stačí i jediné spálení kůže! Rozhodně proto neriskujte a krém proti UV záření používejte. Důležitým faktem je i to, že brání stárnutí pokožky. Kosmetika s SPF faktorem je proto doporučovaná na každodenní použití na obličej po celé léto.

Jak získat vitamín D bezpečně?

Jednoduše – pomocí doplňků stravy. V jedenadvacátém století máme ten luxus, že nemusíme ohrožovat svou pokožku rakovinou kůže, a přesto můžeme mít potřebné množství vitamínu D. Buď se užívá jako rybí tuk, protože ten je jeho přirozeným zdrojem, a navíc obsahuje cenné omega-3 kyseliny, anebo existuje ve formě tabletek s čistým vitamínem D. Vitamín D je zcela klíčový pro imunitu a silné kosti a zuby!

Vliv slunce na naši náladu je prokázaný

Není to jen zdraví fyzické, které sluníčko podporuje. Jižní národy, které mají sluníčko skoro po celý rok, jsou podle mnoha výzkumů šťastnější a veselejší. Naopak ve Skandinávii mají největší výskyt depresí, protože léto je tam nesmírně krátké. I vy jste si možná všimli, že splíny, které vás trápí přes zimu, v létě záhadně mizí. I s tím souvisí vitamín D, který díky sluníčku máme.

Jak na zdravý pobyt na sluníčku?

  • Neopalujte se mezi 11. a 15. hodinou. V tu dobu jsou paprsky nejsilnější, a UV záření nejagresivnější. Nebojte, opálit se můžete i v šest hodin večer.
  • Vždy používejte krém s ochranným faktorem na celé tělo. Nezapomínejte na uši, nos, ani na prsty u nohou. Pravidelně vrstvu obnovujte.
  • Vlasy chraňte kloboukem a oči brýlemi.
  • Pijte spoustu čisté vody. Plocha naší kůže je hodně velká a v horku se potíme celým tělem. Velmi rychle tak vypotíme i několik litrů tekutin, které je důležité doplňovat.

Prosluněné léto přeje Dobrá kondice!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1