Kůže je největší lidský orgán. Její hlavní funkcí je vytvoření obranné bariéry zabraňující průniku vnějších patogenů/infekcí do organismu. Naší přirozenou snahou by mělo být udržet si co nejdéle její integritu. Jakmile přestane být pokožka pružná, vláčná a s přiměřeným množstvím mazu, začne být daleko náchylnější k viditelným i méně zřejmým projevům stárnutí. Při něm dochází k pomalejšímu obnovování buněk, snižuje se schopnost udržovat v nich vodu, ztrácí se pružnost a tvoří se i méně tukových buněk. Ty tvoří tu žádoucí výplň, která pleť na obličeji pěkně vypne a nejsou tolik vidět vrásky. Do 25 let se není potřeba o pokožku příliš starat, není-li vyloženě problematická. Poté už je potřeba podnikat cílené kroky, aby si udržela nejen svou svěžest, ale hlavně neztratila svou ochrannou úlohu.
Stres prokazatelně zhoršuje zdravotní stav kůže, což může spustit i přehnané obranné reakce organismu. Samotné projevy na pokožce mohou být různé. Někdo se vrátí do puberty a začne na tváři objevovat příznaky akné, další může trpět kopřivkou, ekzémem či extrémní citlivostí na kosmetické přípravky. S udržením celistvosti kůže pomáhají EPA a DHA kyseliny obsažené v rybím tuku. Mimo jiné ovlivňují její jemnost, pružnost, stupeň hydratace a přiměřenou tvorbu kožního mazu. Nedostatek Omega 3 mastných kyselin se projevuje rychlejší tvorbou vrásek, zvýšenou citlivostí nebo naopak vznikem akné.
Jedním z důvodů, proč pleť vykazuje rychleji známky stárnutí je i nadměrné opalování. Do určité míry je vystavování se slunečním paprskům samozřejmě zdravé a žádoucí, zejména pro tvorbu vitaminu D. Nemělo by však docházet k tomu, že se budete doslova sušit na sluníčku, kdykoliv to bude možné. Pokožka možná získá barvu dle vašich představ, ale s její kvalitou to už tak slavné nebude. Omega 3 udržuje zdravou pleť vláčnější a odolnější i proti typickým příznakům přílišného slunění jako jsou nevzhledné pigmentové skvrny.
Na proces stárnutí pleti, její kvalitu i barvu má vliv i ovzduší, kouření, alkohol, genetika, nedostatek pohybu a v neposlední řadě strava. Zatímco genetiku ovlivníte jen velmi málo nebo vůbec, ostatními faktory už pohnout můžete. A začít můžete tím nejjednodušším – stravou. Všeobecně známým a významnější zdrojem Omega 3 jsou tučné mořské ryby. Podle doporučení výživových odborníků by měly být v nějaké podobě na talíři alespoň dvakrát týdně. Samotná konzumace ryb ale přijde trochu vniveč pokud nebude zbytek jídelníčku pestrý a vyvážený, s dostatkem dalších minerálů a vitaminů a nevpustíte do svého života pravidelný pohyb. Zvážit můžete samozřejmě i kvalitní doplňky stravy s co nejvyšším obsahem zmíněných DHA a EPA kyselin. Výhodou může být i malý rozměr tobolky.
Kde všude ještě mohou Omega 3 mastné kyseliny pomoci? Nejčastěji jsou spojovány s kondicí našeho srdce, podporou mozkových funkcí, ale také se stavem očí nebo jako podpůrný krok při redukčních dietách. A tím výčet rozhodně nekončí. Inspirujte se v našem předchozím článku: Omega 3 a její rozšířená rodina.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com