Vše, co potřebujete vědět o burčáku: Kdy je sezóna a jaké jsou jeho účinky?

Vše, co potřebujete vědět o burčáku: Kdy je sezóna a jaké jsou jeho účinky?

Podzim a burčák, to je nerozlučná dvojice. Tento sladký nápoj se stal tradicí, na kterou se mnoho z nás těší. Jak se vyrábí, kdy ho seženete a jaký má vliv na zdraví?

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy. Je to meziprodukt, který vzniká při výrobě vína. Kvalitní bílý a červený burčák je běžně zakalený.

Jak se vyrábí burčák?

Vše začíná lisováním hroznů. Vylisovaná šťáva se uchovává v sudech, kde několik dní kvasí. Pravý burčák je nejlepší pít rovnou čerstvý a vlažný od vinaře, protože ztrácí své vlastnosti už několik hodin po odtočení.

Samozřejmě je možné si burčák v lednici pár dní uchovat, ale lahev nezavírejte zcela – nápoj neustále kvasí a pracuje, takže je potřeba nechat víčko pootevřené.

 

Kdy je burčáková sezóna?

Burčáková sezóna začíná v srpnu a končí v listopadu. Dříve seženete spíše burčák slovenský nebo maďarský, protože pochází z vinic s příznivějšími klimatickými podmínkami.

Správný český burčák bývá k dostání během září a října. V poslední době se ale vysazují odrůdy, které dozrávají dříve, aby vinaři měli co nabídnout již na začátku září. Využívají se odrůdy Müller Thurgau, Irsai Oliver, Veltlínské zelené, Muškát moravský nebo Chardonnay.

 

Burčák vs. částečně zkvašený hroznový mošt

Název burčák je odvozený od slova burkať, což pochází z moravského nářečí a znamená bouřit se. To charakterizuje bouřlivé procesy při kvašení. Označení burčák je specifické pro mošt z českých a moravských hroznů. Pokud se setkáte s názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, znamená to, že je dovezený ze zahraničí.

 

Jak má chutnat burčák?

Nápoj má specifickou chuť podle toho, jak dlouho kvasí.

  • Sladký: má moštovou chuť a převažuje u něj cukr nad alkoholem.

  • Ve varu: kvasinky jsou na vrcholu aktivity. Cukr a alkohol jsou ve stejném poměru.

  • Řezák: má kyselejší chuť a převažuje alkohol.

  • Mydliňák: cukr se vytrácí, vystupuje alkohol a ostré kyseliny.

  • Mladé víno: téměř čisté víno, má ustálenou chuť, ve které vystupuje vůně odrůdy.

 

Je burčák zdravý?

Burčák obsahuje radu vitamínů, minerálů a bílkovin. Je zdrojem flavonoidů a stopových prvků, jako zinek a železo, a vitamínů skupiny B. Obsah alkoholu bývá v rozmezí 1–7 % a liší se to podle toho, jak moc je burčák nakvašený. Téměř bez alkoholu je první stádium a když proces vrcholí, vyskytuje se v něm 4-7 % alkoholu.

I když se zdá, že je burčák sladká šťávička, opít se z něj dá, tak buďte s konzumací rozvážní.

 

Zdroje: ct24.ceskatelevize.czburcakoveslavnosti.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1