Fialový zázrak
Lahodné borůvky toho obsahují víc, než bychom do nich na první pohled řekli. Jsou bohaté na vitamín C, E, vitamíny skupiny B i provitamín A, antokyany, antioxidanty, hořčík, draslík, železo a další prospěšné látky.
Dopřejte si je po celý rok
Pravidelná konzumace borůvek se na kondici našich očí projeví hned několika způsoby. Vhodné jsou zejména pro ty, co pracují celý den na počítači, řídí, čtou a jsou vystaveni ostrému světlu nebo naopak tmě či šeru. V takových případech se pak často dostaví pocit únavy, oči pálí a řežou.
Jak očím pomáhají?
Díky borůvkám vydrží oči déle svěží a celkově fit. Látky obsažené v borůvkách zpomalují totiž stárnutí buněk a pomáhají tak předcházet onemocněním spojeným s věkem, jako je například makulární degenerace, která je nejčastější příčinnou ztráty zraku u nás. Doporučují se i jako prevence šerosleposti, pomáhají k ostřejšímu vidění a zlepšují poškození očí při diabetické retinopatii. Antokyany totiž regenerují sítnici a žlutou skvrnu, která bývá nejvíce namáhaná.
V jaké podobě jsou nejlepší?
Nejvíce prospěšných látek samozřejmě obsahují v čerstvém stavu, avšak dnes jsou k dostání i sušené a nebo mražené. Kanadské borůvky, které jsou dnes velmi oblíbené, zaostávají za českými, co se do obsahu prospěšných látek týče, jen minimálně. Využít můžete i listí z borůvčí, dá se z něho připravit výtečný čaj.