Physalis: Chutná podpora imunity i soustředění

Physalis: Chutná podpora imunity i soustředění

Malé oranžové plody jsou nakyslé a s přídechem hořkosti. I díky tomu skvěle osvěží. Protože jsou plné tělu prospěšných látek, hodí se nejen do koktejlů či jako ozdoba dezertů. Kam se hodí physalis?

Mochyně peruánská i židovská

Když je řeč o physalis, můžete se setkat se dvěma druhy. První je mochyně peruánská, jednoletá rostlina s oranžovými plody, které jsou jedlé. Většinou se pěstuje na zahradách. Protože zpravidla nepřežije mrazy, musí se znovu zasévat. Patří do čeledi lilkovitých. Druhou verzí je mochyně, které se říká židovská třešeň. Ta je na rozdíl od peruánské trvalka. Roste hojně ve volné přírodě a má květy a plody spíše do červena. Využívá se především jako dekorativní keř a konzumace těchto plodů se příliš nedoporučuje. Ve větším množství mohou způsobit problémy či otravu. Používá se okrajově v lidovém léčitelství.

Physalis v kuchyni

Bobulky mochyně peruánské mají sladkokyselou a velmi osvěžující chuť. Využít se dají hned několika způsoby. Jednak je lze konzumovat za syrova, případně je využít jako ozdobu na různé dezerty. Dají se však i tepelně zpracovat a pokud máte větší úrodu, skvělá je z nich například marmeláda nebo kompot. Jestliže jste milovníci kombinace sladké a slané chuti, lze bobulky svařit například s cukrem či medem a podávat k masu jako pikantní přílohu.

Physalis a zdraví

Plody mochyně peruánské obsahují řadu prospěšných látek, které naše tělo přivítá. Jsou to jednak vitamíny A, C a skupiny B, dále zmiňme rutin, draslík, fosfor, vápník. Jejich konzumace zvyšuje imunitu, ale působí i antioxidačně, a chrání nás tak před volnými radikály a předčasným stárnutím. Doporučuje se i při potížích s učením, protože zlepšuje paměť a soustředění.

Trochu zdravější pralinky

Jestliže si physalis kupujete v obchodě, marmeláda nebo kompot by se vám dost prodražil. Přesto si můžete doma vyrobit sladkou pochoutku, která nahradí všechny nezdravé bonboniéry.

Physalis v čokoládě

Ingredience:

  • 100 gramů mochyně (ještě zabalené ve svém typickém lampionku),
  • 100 gramů čokolády dle vaší chuti (my doporučujeme hořkou s alespoň 80 % kakaa),
  • 1 PL mléka,
  • 1 lžička másla

Postup: Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, přidáme mléko a máslo a vše dobře promícháme. Plody mochyní opatrně otevřeme, aniž bychom je vylupovali z lístků. Lístky obrátíme ke stopce a za ně je potom držíme. Plody by měly být ideálně studené, vyndané právě z ledničky, aby na nich čokoláda zaschla. Poté je namáčíme v čokoládě. Pokud se nedaří přesně podle představ, můžeme namáčení opakovat, až první vrstva zaschne. Pokládáme na pečicí papír a necháme dobře ztuhnout. Poté konzumujeme přímo, nebo lze použít jako ozdoba na dorty nebo poháry.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1