Bolest krční páteře dokáže potrápit. Zacvičte si!

Bolest krční páteře dokáže potrápit. Zacvičte si!

Lidí, kteří pociťují bolest krční páteře, skokově přibývá. Hlavní příčinou bývá především nesprávné držení těla anebo namáhání této oblasti (například při sezení u počítače). V některých případech může páteř v oblasti krku bolet i v souvislosti s úrazem. Tak jako tak je nutné problém řešit. Jakmile se nepřidávají žádné vážnější příznaky, můžete nepříjemným bolestem ulevit cvičením. Pokud však pociťujete dlouhodobě další projevy, neváhejte informovat lékaře.

Jaké jsou nejčastější příčiny bolesti krční páteře?

Jak již bylo uvedeno v úvodu, bolest krční páteře může způsobit celá řada faktorů. Zdaleka nejčastějším je nesprávné držení těla. Mezi další příčiny nepříjemných bolestí v oblasti krku lze zařadit i následující spouštěče:

  • dlouhodobá práce vsedě bez jakékoliv změny polohy
  • spánek ve špatné poloze (vliv má i kvalita polštáře a matrace)
  • nesprávné provádění cviků během sportu
  • poranění v oblasti krční páteře

Další možné příčiny bolesti krční páteře a potřeba lékařského ošetření

Bolest krční páteře může rovněž spustit velmi snadno chronické onemocnění, jako je například revmatoidní artritida, osteoporóza, fibromyalgie či stenóza páteře. Ve vzácných případech dochází k potížím i v důsledku vrozených abnormalit, infekcí, abscesů, nádorů a rakoviny páteře. A kdy zajít nejlépe k lékaři? Určitě neváhejte v případě, že obtíže přetrvávají déle jak týden a současně jste vypozorovali tyto projevy: nevolnost, zvracení, mravenčení v končetinách, silné bolesti krční páteře bez zjevné příčiny, horečka, oteklé uzliny, vznik boule na krku, potíže s polykáním, únava a slabost či necitlivost v určitých částech těla.

Jak se bolest krční páteře léčí?

Při dlouhotrvajících obtížích spojených s bolestí krční páteře je nasnadě navštívit svého ošetřujícího lékaře anebo odborníka – rehabilitačního lékaře či ortopeda. Po první návštěvě se klasicky provádí fyzikální vyšetření (pohled, pohmat) a zjištění anamnézy nemocného. K diagnostice konkrétního problému pak dopomohou následující laboratorní a zobrazovací metody:

  • krevní testy
  • rentgen páteře
  • CT vyšetření
  • vyšetření magnetickou rezonancí (MRI)
  • elektromyografie (EMG)

Po důkladném vyšetření a následné diagnostice obtíží lékař zpravidla doporučuje cílenou rehabilitaci, která obnáší zejména ulevující cviky na krční páteř. Vhodné jsou i terapie teplem či chladem. Nezřídka kdy se aplikují i kortikoidy lokálně a předepisují běžná analgetika a myorelaxancia (medikamenty na uvolnění krční páteře). Poúrazové stavy se zase řeší nasazením fixačního límce v oblasti krku. Ve vážnějších případech je nutná hospitalizace (hlavně při podezření na meningitidu anebo srdeční infarkt).

Jednoduché cviky na krční páteř: Úleva od bolesti i prevence obtíží

Trápí vás častá bolest krční páteře a chcete jí efektivně předejít? Potom pravidelně cvičte. Následující cviky na krční páteř můžete provádět třeba i o obědové přestávce v práci. Pusťte se do toho!

  1. Cvik první: na židli se posaďte skutečně správně s rovnou páteří. Dále přitiskněte bradu k hrudi a v této poloze vydržte asi pět vteřin. Cvik na krční páteř opakujte ideálně 10x.
  2. Cvik druhý: opět si pohodlně a rovně sedněte na židli a začněte pomalu otáčet hlavu k pravému rameni. Pomoci si můžete mírně i dlaní. V poloze zůstaňte 20 vteřin a pak vystřídejte strany, tj. bradu směřujte k levému rameni. Tento cvik na krční páteř opakujte na každé straně 3x až 5x.
  3. Cvik třetí: sklopte pravé ucho k pravému rameni. Pomoci si můžete opět dlaní, kterou mírně zatlačíte na hlavu seshora. Tím svaly v oblasti krku lépe protáhnete. Vydržte 20 vteřin a vystřídejte strany. Opakujte 3x až 5x nalevo i napravo.

Další cviky na uvolnění krční páteře najde v článku Posilujeme záda: Cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1