Zdravá chodidla pomohou i s bolestí páteře

Zdravá chodidla pomohou i s bolestí páteře

Chodidla nezabírají zrovna velkou část naší tělesné struktury, ale za to jsou opravdu důležitá. Musí většinu dne pracovat. Pomáhají nám s přemisťováním a s rovnováhou. Pokud se o ně budeme náležitě starat, mohou zabránit bolesti zad. Přinášíme vám několik cvičení, které se vám budou určitě hodit.

Začněte rozcvičkou

Sedněte si na zem, nejlépe na podložku a natáhněte nohy před sebe. Držte rovná záda, můžete se opřít dlaněmi o zem. Natáhněte špičky co nejdále to půjde a následně udělejte “fajfky”, snažte se přitáhnout prsty co nejblíže k sobě. V dalším kroku se pokuste roztáhnout prsty co nejdále od sebe. Palec stáhněte zpět k sobě a ostatní prsty směřujte na druhou stranu. Cviky opakujte několik vteřin. Střídání natažené špičky a “fajfky” si můžete ztížit, když si přes nohu dáte cvičební gumu, napnete ji a budete tlačit proti ní.

Z paty na špičku a zase zpátky

Přeneste váhu z paty na špičku a zase zpátky. Část nohy, která je zrovna ve vzduchu, vždy vytočte do boku. Po několika sériích zůstaňte pouze na špičkách a procházejte se po nich. Pak přejděte na paty a dělejte totéž. Ujděte okolo 10 metrů v jedné variantě a ten samý počet zpátky v druhé.

V jednoduchosti je kouzlo

Vyberte si zhruba 10 předmětů a položte je na zem. Mohou být malé i větší. Ne však příliš velké, budete je zvedat. Pokuste se každý předmět přemístit z jednoho místa na druhé pomocí prstů na noze. Prostřídejte obě chodidla. Tento cvik není nijak těžký, proto je možné ho praktikovat téměř kdekoliv. Stačí mít pouze nachystanou sadu předmětů. Pro pokročilé je vhodné zvedání šátku prsty nohou, otáčení papíru, stavění „komínu“ z misek na potraviny či dětských kostek a nebo kreslení štětcem za použití nohou.

Masáž pomůže od bolesti

Na hraně chodidla se nachází body, které souvisí s páteří. Jejich aktivace jemným tlakem - akupresura - vám pomůže místo zcitlivět a dokonce ulevit nějaké úplně odlehlé části těla. Sedněte si na podložku a nohy překřižte. Vezměte si do ruky jedno z chodidel a vnitřní stranu od paty ve směru k palci u nohy jemně masírujte. Může se stát, že bude noha oteklá a masáž bude mírně bolestivá. Po chvíli by však měla odeznít i bolest páteře.

Chodidlo můžete masírovat také pomocí nejrůznějších masážních míčků. Používejte různé tvary, velikosti i povrchy balónků. Můžete u toho stát nebo sedět. Ve stoje působíte větší silou. Přenášejte váhu z paty na špičku a promasírujte celou plochu chodidla.

Střídejte povrchy a používejte nohy místo rukou

Velmi prospěšné je chození naboso, proto byste ho jednou za čas měli vyzkoušet. V ideálním případě se snažte střídat povrchy. Vyzujte se na procházce po lese, zkuste projít po šiškách, kořenech nebo větvičkách, projděte se loukou a nebo na dětském pískovišti. Pokud chcete cvičit cíleně, můžete si doma nachystat krabice s jednotlivými povrchy. Choďte po kamínkách, nejlépe oblázcích, tam vás chůze nebude bolet. Dobrý je také písečný povrch. Zde můžete s prsty různě cvičit, otáčet chodidlo z jedné strany na druhou, přenášet váhu apod. Písek vám vše dovolí. Vyzkoušejte i přenášení oblázků či se pokuste nabrat nohou hromádku písku.

A možná vás zaujme i článek co dělat, když vaše dítě vtáčí kontníky. I to s chodidly úzce souvisí.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1