Vliv chůze a obuvi na naše záda

Vliv chůze a obuvi na naše záda

Vstát ráno z postele může být někdy oříšek. Na vině nemusí být brzká hodina, ale tuhá, bolavá záda. Vyzkoušeli jste již desítky masérů, několik fyzioterapeutů a ortoped vás už odepsal? A přesto záda (kyčle, kolena) vytrvale hlásí stav pohotovosti? Zkuste se zaměřit na svou chůzi a boty, které obouváte.

Chodidla

Chodidla jsou jedinou částí těla, která se víceméně nepřetržitě dotýká země a nese dlouhodobě váhu vašeho těla. Tak, jak došlapujeme se naopak odráží v celém našem těle (svalech, kostech, kloubech, orgánech...).

Podle východní medicíny na chodidlech najdeme celou řadu bodů, které (mimo jiné) odrážejí stav našich orgánů. Díky těmto bodům můžeme ulevit svalovému napětí, psychickému vypětí nebo třeba migrénám. Představte si, že tuto mapu našeho tělo stáhneme do nepadnoucí, avšak módní obuvi a vyrazíme houpavým krokem do společnosti.

Chůze

První krůčky uděláme okolo jednoho roku. Dítě o pohybu nepřemýšlí a přirozeně jej chce udělat s co nejmenším úsilím. Jenže časem dostane botičky. Protože noha dítěte roste poměrně rychle, rodiče šetří. A zde začíná naše cesta k bolestem zad, kolen či kyčlí, vtočeným kotníkům či palcům a migrénám v pozdějších letech.

Správné našlapování na chodidla by mělo být lehké (žádné dupání) a rovnoměrné. Jsou zde tři body, které když se naučíte vnímat, ušetříte velké peníze za fyzioterapeuty a maséry. První je uprostřed paty, druhý na bříšku chodidla pod palcem a třetí na bříšku pod malíčkem. Na druhý a třetí bod se pokuste našlapovat současně. Nezapomeňte, že sice našlapujete na chodidla, ale pohyb je patrný v celém těle (břišní svalstvo, stehenní svaly, zádové svaly, krk...). Neměly byste ho tedy blokovat.

Boty

Jako dítě se nepohodlným botám bráníme seč to jde. Bohužel rodiče a jejich finanční možnosti často převáží nad pohodlím dítěte, a to je nuceno si zvykat na obuv ne zcela příjemnou. S nástupem puberty a módních výstřelků pak likvidace chodidel pokračuje. S prvním kostýmkem nebo plesovými šaty nastupují podpatky, které změní nejen těžiště těla, ale i zátěž na chodidlech a tím i tlak na vnitřní orgány.

Univerzálně pohodlná bota neexistuje, neboť naše nohy jsou dost specifické. Hlavními pravidly však jsou dostatečné místo pro prsty na šířku (špičatá obuv nutící prsty k jogínským výkonům vhodná není) a tvar, kam se vaše noha vejde i odpoledne, kdy nateče. Šíře podešve (podrážky), výška podpatku či podpora klenby je věc individuální. Významnou roli však hraje váha boty.

Variantou jsou ortopedické vložky, které mohou pocit napětí (třeba právě v zádech) uvolnit, nicméně dlouhodobě problém neřeší, spíš jen maskují.

Naboso?

Užít si letní trávník s rosou, písek či kamínky je nejen skvělá masáž, ale navíc psychicky prospěšná aktivita. Na věku nezáleží. Do měst je však bosá noha s otazníkem. Alternativou jsou bosé boty, které vynikají tenkou a pružnou podrážkou, která se přizpůsobí chodidlu a navozuje pocit bosé chůze. Na trhu je výběr skutečně obrovský.

V každém případě se jedná o výrazně jiný typ chůze. Měli byste si na ni postupně zvykat. Tvrdý povrch měst, případně kostky a ostré nerovnosti, v našich chodidlech zrovna libé pocity vzbudit nemusí... A nárazy do beder  mohou naopak bolesti na chvíli zhoršit. Vyplatí se však to zkusit, respektive začít vnímat své tělo, kterému pak styl chůze přizpůsobíte.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1