Vliv omega 3 na menstruaci a jaké pomůcky jsou „in“?

Vliv omega 3 na menstruaci a jaké pomůcky jsou „in“?

Moderní technologie se propisují i do tak intimní oblasti, jako je menstruace. Mají ženy dnes lepší možnosti, než dřív? Anebo se toho za dobu, co lidstvo existuje, vlastně moc nezměnilo?

Co bylo před vložkami?

Menstruace skutečně není často diskutované téma, takže by vás asi překvapilo, jak vypadaly menstruační pomůcky dřív. Ještě na začátku 20. století to byl hotový postroj, který se k tělu přichytil podobně jako podvazkový pás. Jednorázové pomůcky známe jen posledních pár desítek let a ještě naše babičky, a možná i maminky si musely poradit díky vlastní šikovnosti. Nedostatkový byl i toaletní papír, natož vložky a tampony. Nahrazovaly je kusy látky. Kdybychom šli ještě dál do historie, musely si ženy vystačit s tím, co našly v přírodě – mech, tráva nebo mořská houba.

Budoucnost v duchu udržitelnosti…

Možná jsme dnes až málo vděčné za obrovský výběr, který nám poskytuje pohodlí, jaké ženy dříve během svých dnů neměly. A jak to bude dál? Od jednorázových pomůcek upouštíme a zase se vracíme tak trochu zpátky. Pod vlivem obavy o životní prostředí vznikl menstruační kalíšek, menstruační kalhotky, nebo pratelné látkové vložky. Jak se používají, jistě tušíte. Nenechte se odradit tím, že je potřeba s nimi více manipulovat. Moderní materiály se udržují velice snadno, a hlavně jsou šetrné k naší pokožce. Zkuste o nich popřemýšlet. Dost totiž ušetříte. Jednorázové pomůcky nás ročně přijdou klidně na 1500 Kč, kdežto investice, kterou vyžadují menstruační kalhotky a menstruační kalíšek je jednorázová a na několik let.

…anebo úplně bez pomůcek

Snad vás to moc nešokuje. Říká se tomu volná menstruace a nemusíte k ní potřebovat vůbec nic, krom toalety. Tenhle způsob, jak absolvovat své dny, nás učí pracovat se svým tělem. Žena pozná, kdy je třeba odskočit si na toaletu, kde se stane přesně to, co se tam stát má. Díky posilování svalů pánevního dna dokáže zabránit případnému úniku krve během dne. Volná menstruace také vybízí ženy k tomu, aby se během svých dnů věnovaly samy sobě, dopřály si klid a odpočinek. Pohlíží na toto období jako na dar, díky kterému je žena plodná, zdravá a součástí koloběhu přírody. Určitě to má něco do sebe. Zatímco v naší zemi jsou ženy nepřímo nuceny své dny přežít, hlavně aby to nenarušilo jejich povinnosti, někde jsou shovívavější. Respektují, že menstruace přináší únavu a bolest, a ženy mají nárok na zdravotní volno nebo práci z domova.

Omega-3 místo prášku na bolest

Pokrok jsme udělali i ve zjištění, jak zmínit nepříjemné projevy menstruace. Bolest podbřišku nebo bolest zad, které menstruaci doprovázejí, mnoho žen řeší běžným práškem na bolest. S těmi bychom ale měli opravdu šetřit, nic zdravého to není. Zkuste místo nich užívat omega-3. Nenasycené mastné kyseliny najdeme hlavně v mořských rybách, ale je jasné, že bychom si museli dát rybu každý den, abychom viděli výsledek. Proto je lepší rybí tuk v tobolkách. Bolest by měla ustoupit spíše až časem, zhruba po dvou měsících užívání. Omega-3 však natolik pomáhají i srdci, mozku a díky vitamínu D i imunitě, že je doporučováno užívat je dlouhodobě.

Téma menstruace pro nás není tabu. Věnovali jsme se mu v několika článcích. Přečíst si je můžete zde:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1