Úžeh versus úpal: Znáte rozdíl?

Úžeh versus úpal: Znáte rozdíl?

2 min. čtení Denisa Salvová
S horkými letními dny jsou spojena dvě nebezpečná onemocnění, jejichž společnou příčinou je působení vysokých teplot. Ačkoliv úžeh a úpal jsou spojovány hlavně s létem a opalováním, ne vždy je na vině dlouhý pobyt na slunci. Kdy se jedná o úžeh, a kdy o úpal, vám poradíme.

Úžeh prozradí spálená pokožka 

Úžeh je přehřátí mozku vlivem nadměrně dlouhého pobytu na slunci. Kromě absence pokrývky hlavy je dalším rizikovým faktorem nedostatečný pitný režim a následná dehydratace organismu. Úžeh, to je nerespektování pravidel zdravého pobytu na slunci, ke kterým patří dodržování pitného režimu, používání krémů s ochranným faktorem a vyhnutí se slunci mezi 11 a 15 hodinou. Úžehem jsou ve zvýšené míře ohroženy děti a  senioři. U dětí je na vině podceňování síly slunečních paprsků, a to bohužel často i ze strany samotných rodičů. U seniorů je hlavním viníkem dehydratace v důsledku chybějícího pocitu žízně. Projevy úžehu se nemusí projevit okamžitě, ale až za několik hodin od doby, co byl organismus slunečnímu záření vystaven. Mezi projevy úžehu se řadí spálená pokožka, horká kůže, zvracení, nevolnost, malátnost, bolest hlavy, ale také ztuhlá šíje, což je znak, který je charakteristický pro zánět mozkových blan. 

 

Úpal hrozí i ve vnitřních prostorách 

S pobytem na slunci je často zaměňován úpal, ke kterému může dojít i ve vnitřních prostorách. Úpal je celkové přehřátí organismu působením vysokých teplot. S úpalem se tedy můžeme setkat i na místech, kde je málo čerstvého vzduchu a na místech s vysokou vlhkostí. Samozřejmě i zde hraje roli nedostatečný pitný režim. Díky nevhodným podmínkám organismus není schopen se ochlazovat a dochází k přehřátí organismu. Úpalem jsou ve zvýšené míře ohroženy, stejně jako v případě úžehu, děti a senioři. Úpal se projevuje už během pobytu v rizikovém prostředí a má podobné projevy jako úžeh. Bolesti hlavy, suchá kůže bez potu, zvracení, nevolnost, malátnost, zmatenost, svalové křeče, mdloby, které mohou vyústit až v šokový stav a ztrátu vědomí.  

První pomoc

U obou onemocnění je cílem první pomoci snížit teplotu tělu. Prvním opatřením je zajistit nemocnému chladnější, klimatizovanou místnost, nebo alespoň stín. Ke snížení teploty těla jsou vhodné chladné obklady na čelo, chladná sprcha, koupel, nebo kbelík se studenou vodou na nohy. U obou onemocnění je zásadní pitný režim. Důležité je doplnit organismu minerály. Vhodné jsou iontové nápoje, rehydratační roztoky, které lze zakoupit v lékárnách, a minerální vody. Příznaky obou onemocnění obvykle ustoupí do 24 hodin. Pokud však horečka neklesá, nemocný neustále zvrací a upadá do mdlob, je nutné okamžitě vyhledat lékaře. Lékaře ale vyhledejte i tehdy, pokud ke zmírnění obtíží nedojde během následujících 24 hodin. 

 

Autor: Denisa Salvová

Zdroj: www.lekarna.cz

Foto: Unsplash.com 

 

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1