
Při operaci dochází ke značné ztrátě bílkovin, které jsou nezbytné pro hojení rány, podporu imunity a následnou rehabilitaci. Snažte se proto zařadit do jídelníčku pravidelné porce libového lehce stravitelného masa (nejlépe kuřecí, krůtí, králičí), vajec a mléčných polotučných produktů. Nejlepší jsou zakysané výrobky, například jogurty, kefíry a podmáslí. Dobrým zdrojem kvalitních bílkovin jsou také tvrdé sýry (s obsahem tuku 30–45 %) a mořské ryby, ty navíc obsahují cenné esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které mají protizánětlivé účinky. Bohatou zásobárnou rostlinných bílkovin jsou mandle a klíčky, sója, tofu, tempeh, mořské řasy, luštěniny, arašídové máslo, konopná, slunečnicová a chia semínka, quinoa, brokolice, kapusta.
Předejděte zácpě konzumací vlákniny
Jednou z častých pooperačních komplikací bývá zácpa. Jejímu vzniku se dá snadno předejít dostatečnou konzumací vlákniny. Tu najdete hlavně v luštěninách (čočka, hrách, fazole, cizrna), pohance, konopných a chia semínkách, ovesných vločkách, celozrnném pečivu, ovoci a zelenině. Do jídelníčku se také snažte zařazovat „jednoduché“ potraviny – to znamená průmyslově nezpracované produkty v jejich přirozené podobě (čerstvý pomeranč místo džusu, vařené nebo pečené brambory místo hranolků apod.). Myslete na to, že vaše tělo nyní prochází procesem zotavování a syntetické přídatné látky ani rafinovaný cukr mu to nijak neusnadní.
K doplnění energie využijte čerstvý ananas
Po operaci je organismus vysílený a potřebuje doplnit energii. Zařaďte proto pravidelnou konzumaci čerstvého ananasu (nebo čerstvě vylisované ananasové šťávy), a to nejméně po dobu sedmi dnů. Toto tropické ovoce je velmi bohaté na přírodní enzymy, které v těle působí jako účinný životabudič, a ovocné cukry, jež pomohou organismu překonat pocit vyčerpání.
Dbejte také na dostatečný přísun železa, zinku, hořčíku, vápníku a vitaminu C. Hořčík najdete v datlích, banánech, sušených meruňkách, ořeších, čočce, špenátu či artyčocích, vápník se hojně nachází v mléčných výrobcích, mandlích, máku, brokolici, kapustě a nepražených kakaových bobech. Dobrým zdrojem zinku a železa jsou například dýňová semínka. K doplnění vitaminu C sáhněte po červených paprikách, růžičkové kapustě, zelí, brokolici, černém rybízu, šípkách nebo rakytníku (jediná kulička pokryje denní potřebu „céčka“ pro dospělého člověka). Denní potřebu těchto látek lze také pohodlně pokrýt z potravinových doplňků.
Naordinujte si regenerační ovesnou koupel
V době rekonvalescence povzbudí organismus také koupel z ovesných vloček. Co k tomu potřebujete? Asi 0,5 kg ovesných vloček a 3 litry vroucí vody. Vločky přelijte vroucí vodou a nechte 60 minut odstát. Poté směs důkladně přeceďte. Vzniklý šlem přidejte do vody ve vaně. Ovesná koupel by měla trvat přibližně 15 minut. Abyste podpořili celkovou regeneraci, dopřejte si potom ještě 30minutovou relaxaci. Celou proceduru opakujte minimálně 5 dní po sobě.