Trápí vás nespavost? Poradíme vám, jak se dobře vyspat!

Trápí vás nespavost? Poradíme vám, jak se dobře vyspat!

Kvalitní spánek je jedním z nejdůležitějších aspektů fyzického i psychického zdraví. V případě, že se tedy s nespavostí potýkáme, je naše tělo vystaveno vysoké zátěži, což může z dlouhodobého hlediska vést k závažným zdravotním problémům. Kdy tedy vyhledat lékaře a čím si k lepšímu spánku můžeme pomoci my sami?

Kdy jde o nespavost?

Nespavost, odborně insomnie, je nejčastější spánkovou poruchou. Mluvíme o ni v případě, že máme problémy usnout, v noci nás trápí časté buzení a ráno se probouzíme nevyspalí. Fyzickým následkem nespavosti je pak většinou bolest hlavy, celková únava a vyčerpání. Po psychické stránce se můžeme potýkat s podrážděním, sníženou pozorností a pamětí. V případě přetrvávání problémů i s depresemi. Nespavost dělíme na přechodnou, akutní, která je většinou způsobena stresem a v rámci jednoho týdne sama odezní. Nespavost, u které se příznaky projevují přibližně měsíc, označujeme již jako chronickou. V případě chronické nespavosti je doporučeno vyhledat pomoc lékaře.

Příčiny nespavosti

Mezi příčiny nespavosti patří stres a celková psychická nepohoda či jiné zdravotní obtíže. Zbavit se jich nám může pomoci změna životosprávy a návyků. Příčinou může být nevhodně zvolený jídelníček, cigarety a alkohol, ale i pracovní doba. Nespavost je velmi častým problémem právě u osob, které pracují na směnný provoz. Také sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu může zapříčinit problémy se spánkem. Kvalita spánku se rovněž zhoršuje s věkem, a to především z důvodu nedostatku melatoninu, spánku v průběhu dne či chrápání se zástavou dechu.

 

Spánková hygiena

Pokud chceme, abychom se ráno probouzeli čilí a s dobrou náladou, je dobré si osvojit základní pravidla spánkové hygieny. Kolik hodin bychom měli denně naspat je velmi individuální. Měli bychom se pohybovat mezi 6 až 9 hodinami, ale potřeba spánku se odvíjí i od fyzické aktivity. Příčinou nekvalitního spánku může být i nevhodně zvolené místo ke spaní. Ložnice by měla být tichá, tlumená a teplota v ní by neměla přesahovat 20 stupňů Celsia. Postel by měla rovněž být využívána pouze ke spánku a měli bychom se vyvarovat případného polehávání přes den. Do postele se doporučuje chodit až v případě, že jsme unavení. Pokud se nám nepodaří usnout do 30 minut, je dobré se jít věnovat jiné aktivitě a ke spánku se opět uložit až při návratu únavy. Co se jídla a pití týče, je doporučeno se před spaním vyvarovat těžkých pokrmů, alkoholu a kofeinovým nápojům. Také cigarety je třeba vynechat. Nezbytně důležitou je pravidelnost celého procesu, kterou je potřeba dodržovat. Doporučuje se proto nastavit si takový čas usínání a probouzení, který jsme schopni při našem životním stylu každý den naplnit.

Čím spánek můžeme podpořit

nespavostí nám mohou pomoci i vhodně zvolené bylinné čaje. Patří mezi ně odvar z kozlíku, meduňky, chmelu, levandule, mučenky či heřmánku. Tyto byliny také napomáhají při úzkostech a stresu a navozují pocit uvolnění. Můžeme také náš jídelníček obohatit o doplňky stravy obsahující železo nebo hořčík, který přispívá k rovnováze nervové soustavy a snižují pocit únavy přes den. Přípravky obsahující melatonin naopak pomáhají k rychlejšímu usínání. V případě, že se domníváme, že nespavost má příčinu v naší psychice, je možné vyhledat pomoc psychoterapeuta. Pokud jsou nám předepsány léky na nespavost, takzvaná hypnotika, je nutné vždy dodržet jejich předepsanou dobu užívání.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1