Stomie: alternativní vývod je zbytečné tabu

Stomie: alternativní vývod je zbytečné tabu

Toto téma je o způsobu vylučování, tedy o něčem, co všichni děláme mnohokrát denně. Přesto jsou stomie stále dost tabu a pro mnohé dokonce velká neznámá.

Stomie znamená vyústění vývodu tenkého či tlustého střeva, nebo močového měchýře na stěnu břišní. Chirurgové je pacientům vytvářejí poté, co odstraní část střeva nebo močový měchýř. Nedělají to pro nic za nic, ale proto, že jsou části orgánů nevratně poškozeny a neplní svou funkci, případně proto, že jsou postiženy nádorem. Stomie tak nemocným lidem zkvalitňuje a leckdy i zachraňuje život. Jde o náhradní cestu pro stolici nebo moč, které se potřebují dostat z těla ven. Opravdu hodně zjednodušeně řečeno: namísto, aby se šel člověk vyprázdnit na toaletu, má na svém těle připevněnu speciální pomůcku se sáčkem, který moč či stolici jímá. Sáček se pak vyhazuje, nebo vyprazdňuje a vše se často za přísné hygieny mění.

Pytel na břiše

Nosit sáček na těle pod oblečením není z psychického hlediska nic jednoduchého, ale dá se s tím docela dobře žít. Tereza Nagyová má stomii osm let kvůli Crohnově chorobě - autoimunitnímu onemocnění trávicí soustavy, které způsobuje ve střevě záněty. O svém životě se stomií píše blog NEJSEMTABU.cz, jenž byl loni dokonce nominovaný na cenu Magnesia Litera. „Neviděla jsem na internetu dostatek relevantních informací o reálném životě se stomií. Viděla jsem pacienty, jak se o stomii stydí mluvit, a tak jsem se rozhodla to změnit. Ukázat světu, že i s pytlem přilepeným na břiše se dá kvalitně žít a není proč se schovávat,“ vysvětluje Tereza, proč se do pravidelného sdílení svých zkušeností na internetu pustila.

Raději smrt než vývod

Stomie není něco úplně ojedinělého. Odhadem 15 000 pacientů v České republice a na 3 miliony lidí celosvětově žijí se stomií. Lidé ve starším věku se s vývodem při své léčbě smiřují lépe, pro mladé lidi je podle Terezy často život se stomií nepředstavitelnou překážkou. Někteří se s tím smíří a jiní bohužel volí variantu, že operaci absolutně odmítají, a proto i umírají. Stomie ale zachraňuje životy, a ty životy pak vůbec nejsou špatné, což chce Tereza vysvětlit. Za svou osvětovou činnost dostala v roce 2019 cenu Olgy Havlové.

Láska k novému tělu

Koho se téma stomie týká, může na Terezině blogu najít hodně odpovědí na své otázky a nejistoty. „Píšu o svých zkušenostech, každodenních běžných tématech, která řeší většina populace. O stravě, sportu, práci, hodně i o psychice, sebepřijetí a lásce ke svému novému tělu. Ráda také sdílím životní příběhy ostatních pacientů, když se odváží mi ho poslat. Ale je jich stále málo, pro pacienty je sdílení na veřejnosti velkým krokem, který většina z nich ze strachu odkládá, i když chtějí pomoct ostatním,“ říká bloggerka.

Extra spodní prádlo

A jelikož je Tereza hodně kreativní, vytvořila i svou vlastní značku prádla pro stomiky, protože, jak říká, našla díru na trhu. Když do toho šla, nevěděla, jak je to práce komplikovaná a finančně nákladná. „Tvorba jednoho střihu stojí desítky tisíc korun a je časově náročná, pokud chcete mít to nejlepší. Což já chtěla od začátku, a tak se snažím trpělivě projít všemi stádii a dostat ven finální produkty, které budou vyhovovat co největšímu počtu pacientů,“ dodává Tereza.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1