Sprcha jako meditace. Ráno vás nakopne, večer zklidní

Sprcha jako meditace. Ráno vás nakopne, večer zklidní

Meditace je definována jako neaktivní stav plného vědomí. Je to stav, při němž myšlenky ani jednání nehrají žádnou roli. Je to stav „tady a teď“. V tichu, klidu a sám se sebou. Zařaďte proto meditaci do své každodenní rutiny a nastartujte se díky ní na celý den a zklidněte před spaním.

Žijeme v uspěchané době. Stres, pracovní povinnosti a péče o domácnost a rodinu jsou každodenním chlebem. Přesto je potřeba se zastavit. Vydechnout. Nadechnout se. A zklidnit svou mysl. Jedině tak můžeme čelit i těm nejvypjatějším momentům a nebudeme šílet v koloně aut, v případě, že připálíme večeři, nebo když se nepovede pracovní schůzka.

Meditace od stresu ulevuje a posiluje psychicky. Faktem však zůstává, že si mnoho lidí pod touto aktivitou představí jogína v lotosovém květu na meditačním polštáři a v naprosto zenovém klidu. Že to není váš případ? Že svou mysl jen tak nezkrotíte? Omyl. Meditovat dokáže opravdu každý, i když to vyžaduje trochu píle a času. Odměnou vám bude nejen klidná hlava, kvalitní spánek, ale dokonce i posílení imunity. Zapomeňte teď ale na lotosový květ a skočte raději do sprchy.

Meditace a sprcha. Je to vůbec dohromady?

Ano! Sprcha je ideální místo, kde začít s meditační praxí. Důvodů je hned několik:

  • 100% soukromí
  • sprchu si každý den jistě dopřává každý z nás
  • zapojí se všechny smysly
  • vaše meditace = vaše forma provedení
  • ranní meditace povzbudí na celý den
  • večerní meditace zklidní mysl před spaním

Ranní příval energie

Nové ráno, nová energie. Nespěchejte. Vlezte si do sprchy a pusťte si tak teplou vodu, jak je vám příjemné. Zavřete si oči a začněte vnímat všemi smysly – napijte se, vnímejte, jak vám voda postupně stéká po celém těle a jak voní váš šampón, jak se kapky jemně dotýkají kůže, jaký zvuk voda tvoří…

Zkuste se zaměřit na sebe, nepřemýšlejte o práci a povinnostech. Vydržte v takovém stavu alespoň pár minut. Poté začněte ochlazovat vodu a na závěr meditace tělu a mysli dopřejte ledovou vodu a rituál otužování.

Osušte se, pusťte si svou oblíbenou písničku, uvařte si kávu a vykročte do nového dne.

Večerní meditační relax

Také toužíte celý den v práci ze sebe smýt? Postarejte se po příchodu domů o vše důležité a pak si dopřejte čas jen pro sebe. Alespoň na pár minut. Zapalte si svíčky, pusťte si klidnou relaxační hudbu, anebo zůstaňte v úplném klidu, pusťte si nejprve vodu a nechte sprchový kout nebo celou koupelnu prohřát a provonět několika kapkami esenciálního oleje (například levandulového). Pak si na sebe pusťte proud teplé vody, zavřete si oči a opět začněte vnímat všemi smysly aktuální moment. Zcela vypněte svou mysl a zaměřte se na sebe a své tělo.

Tento relaxační a meditační rituál by měl být přesně takový, jak je vám příjemné. Můžete u toho stát, sedět, anebo ležet ve vaně. Podstatné je oprostit se od reality, vnímat svůj dech a každou myšlenku, která se vám vloudí do hlavy, rovnou pustit a nechat odplout společně s proudem vody.

Hledáte jiný způsob relaxace a meditace? Co zkusit třeba následující:

Zdroj fotografií v tomto článku. Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1