Omega 3 pro zdravé těhotenství

Omega 3 pro zdravé těhotenství

Těšíte se na miminko? Plánujete, jak bude vypadat dětský pokoj, vybíráte kočárek a vhodnou autosedačku, kupujete bodýčka a nad postýlku jste už zavěsila hrací kolotoč, který má vašeho mrňouska něžnými tóny ukolébat ke spánku? To všechno jsou moc milé starosti, o které se s nadšením často dělí celá rodina, to nejcennější však můžete děťátku předat jen vy sama. Hlavně lásku a péči a dále správnou výživu, která přispěje k tomu, aby se miminko narodilo zdravé.

To, že má organismus budoucí maminky zvýšené nároky na příjem živin, je známá věc. Pouze pestrá vyvážená strava s dostatečným množstvím vitaminů a minerálů může zajistit nejen zdraví matky, ale také správný rozvoj děťátka. To se zpočátku vyvíjí v těle matky, a je proto zcela odkázáno na to, co od ní přijme. Totéž platí po narození, kdy se živí výhradně mateřským mlékem.

Jíst za dva? To je nesmysl!

Mezi lidmi koluje názor, že těhotná žena by měla jíst za dva, aniž by se v čemkoli omezovala. Tomu ale nevěřte. Záleží totiž hlavně na kvalitě. Nemluvě o tom, že zvýšení energetického příjmu není během těhotenství zrovna žádoucí. Maminky, které se pak následující roky pracně zbavují nechtěných kilogramů, by vám o tom mohly vyprávět. Stručně řečeno, těhotenství není období vhodné pro různé stravovací experimenty. Místo toho se zaměřte na to, aby vám v jídelníčku nechyběly žádné podstatné živiny, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj plodu. Patří mezi ně i omega 3 mastné kyseliny.

Živiny pro mozek, srdce a oči

O těchto zdravých tucích je známo, že mají příznivý vliv na vývoj mozku a zraku a přispívají ke správné činnosti srdce. Kromě toho snižují také riziko předčasného porodu a napomáhají k dobré psychické kondici žen bezprostředně po narození dítěte. Nejdůležitější z omega 3 mastných kyselin jsou EPA (eikosapentaenová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina), jejichž potřeba během gravidity výrazně stoupá. Přesto tyto látky mnoha nastávajícím maminkám ve stravě chybí (těhotné ženy by měly například denně přijmout 350 mg DHA, ale většina z nich přijímá pouze 60 mg), což je velká škoda. Přestože mnozí lidé význam omega 3 v jídelníčku podceňují, podle odborníků mohou tyto živiny posloužit i jako prevence budoucích onemocnění. 

Dvakrát týdně tučná ryba

Omega 3 jsou esenciální kyseliny, které není náš organismus schopen sám si vyrobit, proto je nutné přijímat je prostřednictvím stravy. V přirozené podobě se nacházejí hlavně v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, makrela, sleď, sardinky), které byste měla konzumovat ideálně dvakrát týdně, olejnatých semínkách nebo ořeších. Dále ve vejcích, rostlinných olejích, avokádu, špenátu, brokolici, květáku, růžičkové kapustě. Nemáte-li v jídelníčku dostatek těchto potravin, můžete využít doplňky stravy s kvalitním rybím olejem..

Zdroj fotografiív tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1