6 zásad zdravého opalování

6 zásad zdravého opalování

Sluníčko se letos opravdu snaží a tak máme spoustu příležitostí vystavit mu svou kůži a pochytat nějaký ten bronz a spolu s ním i vitamín D. Jak ale víme, se sluněním to nesmíme přehánět. Jak se tedy opalovat tak, abychom si neublížili?

Rozum především

Naštěstí už odzvonilo trendům, které předepisovaly pokožku opálenou skoro do černa. Dnes se nosí spíše jemná bronzová. Proto se na sluníčku již nemusíme opékat. Udělejte si z opalování spíše zaslouženou odměnu. A protože je důležitý i pitný režim, udělejte si k tomu nějakou domácí limonádu a přikousněte třeba meloun. To pak bude ten pravý relax skoro jako u moře. Vždy ale myslete i na zásady správného opalování. A které to jsou?

Sluníčku se vyhněte mezi 10 až 15 hodinou – V této době je největší intenzita slunečního záření, tedy včetně UV paprsků. Proto buďte v těchto hodinách spíše ve stínu. A pamatujte na to, že pokožka si všechna větší spálení pamatuje. Třeba i ta, když jste ještě byli malí.

Nepodceňujte opalovací krém – Spáleniny od sluníčka se většinou neukážou hned, což bývá dost ošemetné. Bez opalovacího krému ale raději ani nevycházejte. Zvolte ten správný ochranný faktor v závislosti na tom, jak dlouho chcete na sluníčku být a také podle svého fototypu (existují tři). Namazat byste se měla alespoň půl hodiny předem, aby se krém stačil vstřebat. Ochranu je také potřeba průběžně obnovovat, například po koupání a utírání ručníkem. A jak je to s oleji? Pozor na mýty!

Spálit se můžete i ve stínu – I když je třeba zataženo, nebo ležíte pod slunečníkem, je potřeba myslet na opalovací krém. 90 % paprsků totiž proniká i lehkými mraky, nebo látkou slunečníku.

Na vodě či písku to více pálí – Například u bazénu, na vodě, nebo třeba pláži se můžete spálit mnohem rychleji, než doma na zahradě. Tyto materiály totiž umí sluneční paprsky odrážet a tak násobit jejich sílu. Myslete na to, až budete třeba na lehátku.

Myslete na své oči – Časté vystavování slunečnímu záření nesvědčí ani našim očím. Investujte do kvalitních slunečních brýlí s UV faktorem, případně s polarizačním filtrem. A jestliže si venku rádi čtete, mějte knihu raději ve stínu. Své oči však vyživujte i zevnitř (pozitivní vliv mají například Omega 3 mastné kyseliny) nebo zařaďte oční jógu, která pomáhá omezit i vaše vrásky.

Snažte se pokožku připravit – Jednak je vhodné opalování postupně dávkovat a nestrávit hned první den na sluníčku mnoho hodin. Dobu prodlužujte postupně. A také můžete své kůži pomoci přípravky s vitamíny skupiny B či karotenu. Lépe se pak bude opalovat a také na ní sluníčko nezanechá takové stopy. Důležitá je i péče po slunění, kdy je namáhané pokožce třeba ulevit.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1