Strava proti virům? Tyto potraviny máte běžně doma

Strava proti virům? Tyto potraviny máte běžně doma

Pro posílení obranyschopnosti je stěžejní osvojit si vyváženou pestrou stravu plnou vitaminů a minerálů. Některé potraviny a bylinky, které běžně využíváte v kuchyni, mají kromě jiných vlastností i antivirové účinky. Výborná strava pro imunitu je například česnek, cibule a badyán. Umí více než jen příjemně ochutit jídlo. Pokud bojujete s nemocí, nebo se před ní chcete v náročnějším období ochránit, zařazujte je pravidelně do jídelníčku. Připravit si z nich můžete i mastičky, oleje, tinktury nebo voňavé čaje.

Existuje rčení, které říká, že „není na světě bylina, aby na něco nebyla.“ Někdy až zázračné vlastnosti bylinek a potravin nejsou nic neznámého a spíš, než objevování nových účinků, mnohdy znovu objevujeme ty staré.

Strava pro imunitu: Česnek a cibule

Královskou dvojicí všech antivirových potravin je česnek a cibule. Česnek je vysoce účinný při zabíjení mikroorganismů zodpovědných za řadu nemocí, snižuje riziko rakoviny, posiluje kardiovaskulární systém. Obsahuje látku alicin s antibakteriálními a fungicidními účinky. Podobné účinky má i cibule, která si umí poradit se začínající i probíhající infekcí, je výborná při nachlazení, kašli a rýmě. Obsahuje vitamin C, B, A a minerály zinek, draslík, železo, selen, fosfor, vápník či síru. Kromě toho je i zdrojem přírodních antioxidantů a látek zastavujících růst některých bakterií a mikroorganismů. Skvělé a stravitelné jídlo pro imunitu i chuť jsou pomazánky, česnekový olej i naložený česnek. Cibule je pro mnohé v syrové podobě přijatelnější, proto není potřeba speciální příprava. Při nachlazení je výborný sirup: smíchejte med a na kostky nakrájenou cibuli. Pro svou sladkou chuť je oblíbený zejména u dětí. Dospělí ocení cibulové víno.

Jídlo proti virům: Naložte křen

Lidová medicína oslavuje i prostý křen, který se dá pěstovat na zahrádce nebo koupit za pár korun. Křen je bohatý na vitaminy C, B, E, najdete v něm i vápník, hořčík a draslík. Jeho silice jsou sice štiplavé, ale mají schopnost rozpouštět usazené hleny. Při respiračních onemocněních jsou domácí léky z křenu ideální na rychlejší uzdravení. Křen pomáhá i upravit činnost žaludku a střev, koriguje tlak a čistí krev. Stejně jako česnek a cibule je lepší konzumovat křen syrový. Výtečný je v pomazánkách na tvarohovo-smetanovém základu, který zmírní jeho ostrost. Nebojte se přidat si kousek křenu do směsi strouhané řepy, mrkve a jablek. Oblíbená klasika zejména k uzenému a vařenému masu je naložený strouhaný křen. Načněte malou skleničku k podobným masovým pochoutkám a ze všech rázem uděláte jídlo proti virům. 

Nejen jídlo pro imunitu: Kapičky z echinacey

Další rostlinka, která se dá pěstovat, je echinacea – třapatka nachová. I kdyby jen pro její krásné květy s oranžovým středem a fialovými okvětními lístky. Třapatka je považována za přírodní oporu imunitního systému. Obsahuje sloučeninu echinacein, která zpomaluje bakterie a viry před pronikáním do cílových buněk, také množství flavonoidů, esenciálních olejů a polysacharidů. Její výtažky se dají nalézt v celém spektru volně dostupných doplňků stravy. Podpoří obranyschopnost, dýchací systém a je tedy vhodná v dobách, kdy je vyšší výskyt chřipek a respiračních onemocnění. Do jídla se příliš nehodí, dá se z ní připravit tinktura smícháním květů, natě i kořenu s vysokoprocentním alkoholem. Také sirup, přidáním navíc koření a medu. Nechte tak dva týdny odležet a máte přírodní kapky nebo sirup na imunitu.

Badyán nejen do perníku

Badyán není jen voňavé koření do perníku a sladkých dezertů, ale má i výrazné účinky na zdraví. Obsahuje látku oseltamivir, který se používá při výrobě léků proti virovým onemocněním. Jeho odvar má pozitivní vliv na trávení, pomáhá při kolikách, bolestech v krku a dýchacích obtížích. V kuchyni se dá badyán využít při pečení, do sirupů a likérů (např. z echinacey) nebo z něj samotného se dají připravit kapky, které podpoří celkové zdraví.

Jaké další poklady mohou být posilovači naší imunity, se dočtete v našich předchozích článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1