Uvařte si jídlo, které posiluje imunitu

Uvařte si jídlo, které posiluje imunitu

Období, kdy vzduchem poletuje obrovské množství nebezpečných virů, lze lépe zvládnout s dobře fungující imunitou. V tomto ohledu odborníci doporučují vhodným způsobem upravit životosprávu, do které patří – kromě zdravého pohybu, spánkového režimu a odpočinku – také strava. Uvařte si něco dobrého, co zalahodí nejen vašim chuťovým buňkám, ale zároveň vás obrní pro případný boj s nežádoucími patogeny.

Kuře na orientální způsob

Potřebujete: 1 naporcované kuře, asi centimetrový kousek zázvoru (oloupaný a nakrájený na plátky), 4­–5 stroužků česneku, 1 lžičku skořice, 1 lžičku pepře, 3 kousky badyánu, 1 lžíci tmavého cukru, 125 ml sójové omáčky, 250 ml kuřecího vývaru, 60 ml rybí omáčky

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C, do mísy dejte plátky zázvoru, česnek, skořici, pepř, badyán, cukr, kuřecí vývar, sójovou a rybí omáčku a všechno dobře promíchejte. Porce kuřete omyjte, osušte a dejte do pekáčku s víkem, přelijte marinádou, těsně přiklopte a dejte minimálně na hodinu péct.

Léčivé ingredience:

badyán – v poslední době velmi populární koření, které se stalo přírodní surovinou pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu (díky obsažené účinné látce oseltamivir).

česnek – obsahuje víc než 200 účinných látek. Nejznámější z nich je alicin, který pomáhá při infekcích, působí proti salmonelóze, plísním a parazitům ve střevech, a dokonce umí zlikvidovat i zlatého stafylokoka

skořice – je účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika.

Salát z červené řepy

Potřebujete: 2 velké červené řepy, 1 pomeranč, 1 lžičku jablečného octa, 1 lžičku olivového oleje, vlašské ořechy dle chuti, sůl, pepř, čerstvý koriandr

Postup: Čerstvou řepu oloupejte (pokud nechcete mít potřísněné ruce, použijte rukavice). Poté ji nastrouhejte nahrubo. Z pomeranče vymačkejte šťávu, smíchejte se solí, pepřem, jablečným octem a následně s řepou. Nakonec posypte ořechy a čerstvými koriandrovými lístky a podávejte s celozrnným pečivem.

Léčivé ingredience:

červená řepa – je významným zdrojem důležitých minerálů, především draslíku, hořčíku, železa, zinku, jodu, manganu a selenu. Obsahuje také kyselinu listovou a spoustu vitaminu C a E. Je vysoce zásaditá, dokáže neutralizovat kyselé prostředí v našem těle, podporuje imunitní systém a bojuje proti virům a bakteriím.

koriandr – pomocník při respiračních onemocněních, posiluje sliznici nosohltanu, dezinfikuje, pomáhá proti kašli a likviduje střevní parazity.

Kokosová kuřecí polévka s kurkumou

Potřebujete: 1 lžíci kokosového oleje, 1 malou cibuli, 200 ml kokosové vody, 200 ml kuřecího vývaru,  ½ lžičky mleté kurkumy, ¼ lžičky mletého pepře, 3 listy kapusty, 1 kus malého baby gem salátu, 1 lžíci olivového oleje, 100 g pečeného kuřete, šťávu z 1 citronu, sůl

Postup: Polovinu kokosového oleje rozehřejte v kastrolu, cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte 8–10 minut doměkka. Přilijte kokosovou vodu a vývar, přidejte kurkumu a pepř a mírně povařte. Zbylý kokosový olej rozpusťte v pánvi. Z kapusty vykrojte stonky a tvrdý střed, natrhejte listy na kousky a opečte na pánvi se špetkou soli doměkka. Salát baby gem podélně rozpulte. V pánvi rozehřejte olivový olej a salátek zprudka opečte z obou stran. Kuře natrhejte vidličkou na kousky. Do misek rozdělte kapustu, salát a kuře a přelijte kokosovo-kuřecím vývarem. Dle chuti zakápněte citronovou šťávou a ihned podávejte.

Léčivé ingredience:

kurkuma – obsažené žluté barvivo kurkumin funguje jako velmi silný antioxidant. Kromě toho příznivě působí na celou řadu nemocí (pomáhá například léčit průduškové astma, snižuje hladinu cholesterolu a riziko trombózy), má příznivý vliv na zažívání, podporuje správnou činnost střev a řadí se mezi účinná přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem. Ještě lepšího efektu dosahuje, zkombinuje-li se s dalšími druhy koření (kari).

Čočka s oreganem

Potřebujete: 1 balíček čočky, 1 hovězí bujón, 1 mrkev, 1 velkou bramboru, kousek celeru, kečup, ocet, olej, 1 cibuli, 2 šunkové klobásy, smetanu na vaření, nadrobno nasekané oregano

Postup: Potřebné množství čočky propláchněte v cedníku a nechte přes noc namočit. Čočku i s vodou nalijte do tlakového hrnce, přidejte na plátky nakrájený bujón, na kostičky nakrájenou mrkev a celer a vařte 15 minut (vody nedávejte zbytečně moc, ať z toho nemáte polévku). Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji dozlatova. Na cibulce můžete také osmahnout na kostičky nakrájenou šunkovou klobásku a přidat k čočce. Zahustěte smetanou, přidejte trochu sladkého kečupu a podle chuti ocet. Dochuťte solí a na závěr přidejte nadrobno nasekané oregano.

Léčivé ingredience:

oregano – obsahuje vysoce kvalitní, antisepticky působící látku carvacrol, která účinkuje jako přirozený zabiják mikrobů, bakterií, virů a parazitů. Oreganový olej se používá k léčbě infekčních onemocnění.

Státní zdravotní ústav navíc doporučuje doplňovat hladiny Omega 3 mastných kyselin a vitaminu D, které přispívají k udržení silného imunitního systému. O tom jsme vám též připravili článek.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1