6 jídel, která vám dodají energii

6 jídel, která vám dodají energii

Jste zvyklí vyběhnout ráno z domu bez snídaně, kterou řešíte za pochodu cestou do práce kávou z automatu a narychlo zhltnutým croissantem? Pak není divu, že máte co dělat, abyste při dopolední poradě nepraštili čelem o stůl. Nejen snídani, ale jídlo obecně není radno odbývat, pokud se po zbytek den nechcete ploužit jako mátoha. Zkuste to naopak a udělejte si z něj svého spojence, který vás až do večera zásobí energií a vitalitou. Pro začátek můžete otestovat některé z těchto receptů...

Snídaně

Celozrnná pitta se sýrem

Potřebujete:

  • ½ celozrnné pity,
  • 30 g nastrouhaného nízkotučného sýra,
  • 2 vejce,
  • 1 lžíci pokrájené pažitky,
  • několik cherry rajčátek,
  • 1 lžíci pikantní omáčky (např. salsa),
  • sůl.

Postup: Na pánvi umíchejte vejce, přidejte pažitku, na čtvrtky pokrájená cherry rajčátka a omáčku a vše zasypejte nastrouhaným sýrem. Osolte dle chuti. Kapsu pita rozřízněte napůl a naplňte ji připravenou směsí.

Toasty s tvarohem a jablky

Potřebujete:

  • ½ šálku nízkotučného tvarohu,
  • ½ šálku rozvařených jablek (bez cukru),
  • toastový chléb,
  • špetku skořice,
  • 1–2 lžičky medu.

Postup: Tvaroh rozetřete s medem, oloupaná a nastrouhaná jablka rozvařte na mírném ohni. Toasty rozpečte v topinkovači, naneste na ně sladký tvaroh a přidejte lžíci rozvařených jablek. Nakonec je posypte skořicí. Jablka můžete rovněž nahradit hruškami a toastový chléb slunečnicovým chlebem.

Oběd

Bulgurové rizoto

Potřebujete: 65 g bulguru, 150 ml zeleninového vývaru, hrstičku sušených hub, 50 g cukrového hrášku nebo fazolek, špetku soli, pepř, 1 lžíci přepuštěného másla.

Postup: Vývar nalijte do kastrolku, vsypte bulgur a dejte vařit asi na 25 minut. Houby namočte na 5–10 minut do studené vody. Až bulgur změkne, přimíchejte k němu scezené houby, hrášek a fazolky. Nakonec dochuťte solí a pepřem a zjemněte přepuštěným máslem.

Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

Potřebujete:

  • 1 ks tortilly,
  • 125 g kuřecích prsou,
  • koření na kuře,
  • 1 salátovou okurku,
  • 1 rajče,  
  • ½ hlávky ledového salátu,
  • 2 lžíce domácí tatarské omáčky (smíchejte bílý jogurt s nadrobno pokrájenou cibulkou a kyselými okurkami, hořčicí, kečupem, solí a pepřem).

Postup: Maso orestujte na pánvičce cca 8 minut doměkka a posypte kořenící směsí. Tortillu nahřejte a potřete tatarskou omáčkou. Ledový salát, rajče a okurku nakrájejte na kostičky, smíchejte s masem a vložte do tortilly.

Večeře

Pizza z květákového těsta

Potřebujete:

  • 1 malý květák,
  • 25 g mletých mandlí,
  • 1 vejce,
  • 1 lžičku sušeného oregana,
  • 1 lžičku sušené bazalky,
  • 2 lžičky rajčatového protlaku,
  • 3 cherry rajčátka,
  • 100 g mozzarelly,
  • čerstvou bazalku nebo petržel,
  • sůl, pepř.

Postup: Květák rozlámejte na malé kousky a rozmixujte dohladka. Vysypte na plech a urovnejte do jedné vrstvy. Pečte 15 minut na 190 °C a nechte vychladnout. Přendejte do čisté utěrky, zabalte a zmáčkněte, aby se odstranila většina vody. Troubu nastavte na 240 °C. Ke květáku přidejte mandle, vajíčka, koření a bylinky. Pečicí papír potřete olejem, přemístěte do kulaté formy a namačkejte květákovou směs na dno. Pečte asi 15 minut a potom nechte mírně vychladnout. Rozetřete rajčatový protlak po pizze, navrch přidejte mozzarellu, bylinky, koření a pokrájená cherry rajčátka. Pečte ještě cca 8 minut, dokud se mozzarella nerozteče.

Cuketové placičky s parmezánem

Potřebujete:

  • 200 g nastrouhané cukety,
  • 1 lžičku soli,
  • 1 lžíci hladké mouky (nebo polenty),
  • 1 lžíci nastrouhaného parmezánu,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • půl kelímku zakysané smetany,
  • sůl, pepř.

Postup: Nastrouhanou cuketu dejte do cedníku a osolte lžičkou soli, aby pustila vodu. Po 15 minutách ji vymačkejte a osušte utěrkou. Potom ji přendejte do mísy a smíchejte s ostatními surovinami. Placičky opékejte na rozehřáté pánvi nasucho z obou stran dozlatova. Chcete, aby byly stejně velké a hezky tvarované? Použijte lívanečník. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Tipy na zdravé svačinky:

  • Kousky makrely nebo matjesů s pečivem a ředkvičkami
  • Zbytek salátu od večeře, s kousky tofu nebo vajíčka
  • Kostky hrušky a jablka se zázvorem, medem a skořicí
  • Plátky uzeného lososa s pečivem a listovým salátem
  • Špalíky zeleniny (mrkev, kedlubny, ředkvičky, brokolice) s jogurtovým dipem s bylinkami
  • Jakékoliv ovoce, které doma najdete, přidejte jen pár ořechů
  • Celozrnný muffin nasladko s ovocem, nebo naslano se zeleninou
  • Kousky tvrdého sýra, s cherry rajčátky, posypané mletou paprikou
  • Hrst pražené cizrny
  • Neslazené acidofilní mléko, kefír nebo zákys

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1