Od křečí uleví strava i cvičení

Od křečí uleví strava i cvičení

Náhlou, nečekaně silnou bolest, která vás vyburcuje ze sna nebo nemile překvapí při sportovních aktivitách, zažil už někdy každý z nás. Ačkoli nejde o život ohrožující stav, svalové křeče bývají velmi nepříjemné a často trvá notnou chvíli, než je člověk rozdýchá a rozchodí. Co dělat, abychom jim do budoucna předešli?

Při křečích dochází k dlouhodobému či nadměrnému stahu kosterní nebo hladké svaloviny, který ke své škodě nemůžeme nijak ovlivnit svou vůlí, takže nezbývá nic jiného, než tuto nepříjemnou epizodu nějak přetrpět. Existují však preventivní opatření, díky kterým se této patálii můžeme příště vyhnout.

Doplňte ztracené minerály

Není náhoda, že naši předkové, kteří trávili celé dny prací na poli, s sebou nosili láhev s osolenou vodou, ta sloužila právě jako pojistka proti vyčerpání a svalovým potížím. Ve vysokých teplotách se totiž tělo hodně potí a společně s potem ztrácí i mnoho důležitých minerálů, které mimo jiné ovlivňují správnou činnost svalové soustavy. Abychom tyto látky získali zpět, je nezbytné dodržovat pitný režim – v horku bychom měli vypít  2–3 litry tekutin, ideálně čisté neperlivé vody. Vhodné jsou také ovocné čaje nebo přírodní šťávy a mošty naředěné vodou, které obsahují celou škálu potřebných živin (vitaminy C a E, kyselinu listovou, vlákninu, hořčík, železo a draslík). Kromě nápojů jsou tekutiny obsažené rovněž v polévkách, čerstvém ovoci a zelenině.

Mlsejte slané mandličky

V prevenci svalových křečí hraje nejdůležitější roli hořčík, který reguluje přenos vzruchu k periferním nervům. K nejbohatším zdrojům hořčíku patří: mandle, paraořechy, sojové boby, suchý hrášek, pivní kvasnice, arašídy, fíky, datle, vejce, humři, špenát, zelí, luštěniny, brokolice, banány, švestky, pomeranče, celozrnné výrobky, citrony, grepy, hořká čokoláda, žlutá kukuřice, různá olejnatá semínka, jablka atd. Existuje však i celá řada potravin, které využití hořčíku ze stravy komplikují, např. bílé pečivo, uzeniny nebo alkohol. Důležité je i množství vápníku, který se účastní svalových kontrakcí a jehož nedostatek může vést ke svalovým křečím. Myslete však na to, že mezi vápníkem a hořčíkem by měla existovat rovnováha. Pokud milujete mléčné výrobky a dopřáváte si je denně ve velkém množství, měli byste zároveň zvýšit také příjem hořčíku.

Vyzkoušejte akupresuru

Při náhle vzniklé křeči uleví i masáž, střídavá sprcha nebo protažení postiženého svalu. Probudila vás uprostřed noci prudká bolest v lýtku? Snažte se chytit prstů u nohy a táhnout směrem k tělu. Protáhnout se můžete i vestoje – stoupněte si a předkloňte se směrem k prstům u nohou. V tomto protažení byste měli vydržet 10–20 vteřin. Protahování je nejefektivnější způsob, jak si v takovém případě pomoct, a neplatí jen pro lýtka, ale i další svalové skupiny. Pokud je pro vás protahování nepříjemné, nebo to zkrátka nejde, vyzkoušejte jednoduchou masáž, dokud sval nepovolí. Případně si napusťte horkou vanu. Jestli vás křeč přepadne v bazénu, kde je nablízku sauna, jděte se na chvíli ohřát. Jako první pomoc můžete vyzkoušet i akupresuru – najděte si nejbolestivější místo ve svalu a asi 2 minuty ho palcem stlačujte (10 vteřin tlačte a 10 vteřin povolte), křeč by měla odeznít.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1