Obměňte jídelníček! Zn.: Snadno, zdravě a kreativně

Obměňte jídelníček! Zn.: Snadno, zdravě a kreativně

Pobyt v karanténě a každodenní vaření může mít na následek fakt, že brzy začneme „točit“ stále stejná jídla dokolečka. A to může být časem trochu nuda. Zařaďte proto do svého jídelníčku tyto potraviny a věřte, že se z vaření opět stane zábava!

Mnoho lidí se obává, že domácí karanténa a lednička v těsné blízkosti povede k přibírání. To však není nezbytně nutné, zůstanete-li aktivní a budete cvičit třeba uprostřed obývacího pokoje a v bezpečí svého domova a zaměříte se na správné a vyvážené stravování. Pokud vám ale docházejí nápady na to, co dnes či jindy uvařit a oblíbené rizoto už vám doslova leze ušima, protože jste ho vařili každý týden, co jste doma, neklesejte na mysli, obměňte svůj jídelníček a zařaďte do něj tyto potraviny. Věřte, že se vám otevřou pomyslné dveře zdravých, chutných a dobrých chutí.

Černá rýže

Pokud vaříte z klasické bílé rýže, je čas na změnu. Černá rýže se řadí mezi superpotraviny a dříve jí bylo přezdíváno „zakázaná rýže“, a to proto, že ji mohla konzumovat pouze čínská královská rodina. Vy ji zařaďte do svého jídelníčku proto, že je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vlákniny, proteinů či železa. Kromě toho má tato rýže léčivé účinky a je vhodné ji jíst v případě, kdy máte potíže se žaludkem, játry nebo ledvinami. Navíc podporuje imunitní systém a zlepšuje funkci mozku.

Amarant

Preferujete-li bezlepkové stravování, anebo byste alespoň příjem lepku rádi snížili, pravděpodobně ve svém jídelníčku nevynecháte takové ingredience jako je třeba quinoa. Ta je dobře známá, a tak ji čas od času vyměňte za amarant. Tato tzv. pseudoobilovina je nabitá minerálními látkami, vlákninou a vitaminy skupiny B. Amarant je vhodný na vaření slaných i sladkých jídel a je výborně stravitelný.

Pepitky 

Rýži střídají těstoviny, ty zase kuskus, pak je na pořadu dne bulgur a tak pořád dokolečka. Pokud byste rádi do svého oblíbeného kulinářského repertoáru zařadili i něco jiného a trochu neobvyklého, co takhle pepitky? Jedná se o luštěninovo-zeleninová zrnka, která se hodí nejen jako hlavní jídlo, ale i do polévek, salátů, do sladkých pokrmů, anebo jako příloha.

Hlavní výhodou pepitek je obsah 95 % luštěnin (cizrna, čočka, hrách) a 5 % zeleninové složky (kukuřice, mrkev, cuketa). Jsou přirozeně bezlepkové, jsou výjimečným zdrojem vlákniny a bílkovin výhradně rostlinného původu a jsou vhodné i pro vegany. Kromě toho si je zamilujete nejen pro jejich vynikající chuť, ale také třeba pro jejich rychlou přípravu (8 minut ve vroucí vodě). Pepitky jsou výborné nejen horké, ale i studené a je možné je kombinovat s nekonečným množstvím ingrediencí, takže jejich vaření ocení jak kuchaři začátečníci, tak i mistři kuchaři, kteří touží po neotřelých chutích.

Tempeh

V Indonésii je tato potravina tradiční a běžná, u nás je stále víceméně neznámá, a to je škoda. Zejména v případě, že jste vegetarián či vegan a do svého jídelníčku běžně zařazujete tofu. Základem tempehu jsou sójové boby v celistvém tvaru, které prošly procesem fermentace, což z něj dělá nejstravitelnější výrobek ze sóji. Tempeh získává díky fermentaci velmi specifické aroma a jeho chuť se výrazně liší od tofu. K dostání je tempeh přírodní, uzený, marinovaný a smažený. Využijete ho do salátů, omáček či rizot, vynikající je také jako náplň do burgerů.

Červená čočka

Pokud se u vás čočka objeví na talíři pouze na Nový rok, a to zelená, je načase to změnit a luštěniny začít konzumovat ve velkém. Jsou velmi bohatým zdrojem bílkovin. Do svého jídelníčku byste měli zařadit zejména čočku červenou. Kromě toho, že ji nemusíte namáčet a uvařená je během několika málo minut, obsahuje vápník, selen, zinek a železo a velké množství vlákniny. Milovníci zdravého stravování také ocení, že má velmi nízký glykemický index a dokáže regulovat hladinu krevního cukru a zpomaluje vyprazdňování žaludku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1