Raclette: Sýrová záruka skvělé párty

Raclette: Sýrová záruka skvělé párty

Raclette je název pro švýcarský sýr, ale i skvělý pokrm vyrobený právě z něj. Každý si ho navíc může udělat přesně podle své chuti, což z něj činí skvělé pohoštění na oslavu či party všeho druhu.

Raclette? Co to je?

Sýr raclette pochází ze Švýcarska. Jedná se o sýr ementálského typu vyráběný z kravského mléka. Má svou specifickou kořeněnou chuť a je na rozdíl od našeho eidamu tučnější. Vyrábí se v podobě velkých kol, které mají až šest kilogramů a zrají zhruba šest týdnů. Pod stejným názvem se však skrývá i výborný pokrm vyrobený právě z tohoto sýru, který se taví nad teplem.

Raclette a několik legend

Se vznikem pokrmu raclette se pojí hned několik legend. Jedna mluví o požáru skladu sýrů. Když ho lidé přišli hasit, udeřila je do nosu příjemná vůně roztaveného sýru a zkusili si ho namazat na chleba. Druhý příběh mluví o pasáčcích, kteří se zahřívali u ohně a díky teplu se roztekl sýr, který si dali na chleba. Tradičně se roztavený sýr raclette, který se z velkého kola seškrabuje dřevěnou špachtlí, podává s chlebem, bramborem ve slupce a nakládanou zeleninou. Název raclette se vžil až později, ve dvacátém století, a odkazuje ke slovu racler – seškrabávat.

Oheň není třeba

Dříve se sýr napichoval na různé vidličky a opékal se nad ohněm. Dnes ale oheň již není potřeba a vystačíte si například s grilem. K dostání jsou i speciální pánvičky, které jsou určené právě pro „rakletování“. Navíc není třeba držet se jen klasiky. Každý si k sýru může dát to, na co má právě chuť. Mohou to být nakládané cibulky, houby, papriky, ale i dušené šunky, uzeniny, grilovaná masa, olivy, rajčata, nebo třeba i kousek ovoce. Výborný je například s ananasem či hruškou, jahodou a fíkem.

Jak podávat raclette?

Každý váš host či strávník by měl mít ideálně svou pánvičku, na kterou si dá to, co má rád a navrch položí sýr raclette. Pánvička se vloží pod gril, kde se sýr roztaví. Pak už stačí jen seškrábnout obsah pánvičky na talíř a pustit se do hodování. Je to skvělá obměna klasického grilování, a navíc se porce mohou přizpůsobovat chuti i stavu hladu. Jinou možností jsou speciální grily, do nichž se vkládá půl kola tohoto sýru. Ten se teplem roztaví a pak seškrábne. Milovníci ostřejších chutí si mohou porci ještě okořenit čerstvě mletým pepřem. Na jednoho strávníka počítejte zhruba s 250 gramy sýra.

„Rakletovat“ se dá i nasladko

Až vaši hosté dostanou chuť na nějakou sladkou tečku, můžete rakletovací pánvičky využít i pro přípravu dezertu. Zkuste si do nich dát oblíbené ovoce, sušenky, bonbony a navrch položit kousky čokolády. Ta se pod grilem rozteče a je to trochu jako oblíbené fondue. V pánvičkách lze dokonce i péct. Třeba ovocný koláč či bublaninu. Fantazii se meze nekladou.

Pokud si chcete svou oslavu nebo letní setkání s přáteli ještě zpestřit, zkuste naše další tipy:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1