Není sacharid jako sacharid. Jaké jsou tělu prospěšné?

Není sacharid jako sacharid. Jaké jsou tělu prospěšné?

O sacharidech toho příliš mnoho pozitivního neuslyšíte. Prý se po nich přibírá na váze. Ale je potřeba neházet je všechny do stejného pytle. Sacharidy mají totiž v jídelníčku nezastupitelné místo.

Omezování sacharidů je aktuálně nejpropagovanější výživové doporučení. V případě, že omezíte sladkosti a jiné nezdravé potraviny jako jsou koblihy, sušenky, chipsy či slazené nápoje, svému tělu tím jednoznačně prospějete. Přestat jíst ovesné kaše nebo těstoviny však rozhodně nemusíte. „Sacharidy jsou pro lidský organismus základním zdrojem energie. Pokud jich přijímáte málo, může přijít podráždění, nervozita, únava i snížení výkonu při sportu. Sacharidy jsou jedním z hlavních činitelů určující energetickou schopnost svalů podávat optimální výkon,“ tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita a dodává, že základ jídelníčku by měly tvořit především komplexní neboli složené sacharidy, mezi které patří kvalitní pečivo, ovesné vločky, luštěniny a další.

Sacharidy jsou palivo

Věděli jste, že by sacharidy měly zastupovat zhruba 40–60 % vaší stravy? A to zejména v případě, že se aktivně věnujete sportování. V případě, že mu neholdujete, může se váš sacharidový příjem držet okolo 40 %.

Základ jídelníčku by měly tvořit sacharidy komplexní neboli složené, mezi které patří některé z příloh, kvalitní pečivo, ovesné vločky apod.

Jednoduchým cukrům ve zpracovaných potravinách a nápojích je vhodné se spíše vyhýbat, protože kromě rychlé energie prakticky nic dalšího po výživové stránce neposkytují.

Takže, jaké sacharidy zařadit do svého pravidelného jídelníčku?

1. Ovesné vločky

Tato potravina je doslova nabitá živinami a dá se upravit na mnoho různých způsobů. Sacharidy v nich obsažené jsou cestou, jak se „nabít“ spoustou kvalitní energie. „Ovesné vločky můžete použít při přípravě snídaňových kaší, mugcakes, zdravějších dezertů, palačinek, ale i při přípravě slaných pokrmů – k zahuštění polévek, do různých placiček, karbanátků, burgerů nebo si z nich můžete udělat i těsto na pizzu,“ doporučuje Michaela Ryglová.

2. Quinoa

Quinoa obsahuje kvalitní sacharidy, je zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vlákniny a železa. A je vhodná také pro celiaky a vegany.

3. Brambory

Levný a velmi kvalitní zdroj komplexních sacharidů. Brambory dokážou zasytit na dlouhou dobu kvůli svému nízkému glykemickému indexu. Nejlepší úpravou je vařit brambory ve slupce.

4. Žitné a celozrnné pečivo

Pečivo je pro mnoho lidí strašákem, který nepřináší tělu nic dobrého. Přitom bohatě postačí, když sáhnete po tom, které je kvalitní. Ideálně tedy pečivo žitné, popř. celozrnné. „Žitné ani celozrnné pečivo sice obvykle nemá méně kalorií než jiné druhy pečiva, ale obsahuje více minerálních látek a hlavně vlákninu, díky které lépe zasytí,“ vysvětluje specialistka na stravu Michaela Ryglová.

5. Cizrna

Cizrna neboli římský hrách je zdrojem kvalitních sacharidů a bílkovin. Hlavní výhodou této potraviny jsou možnosti, jak ji lze upravit. Vynikající je v podobě hummusu nebo falafelu, hodí se do salátů, polévek nebo jako příloha.

6. Bulgur

„Bulgur se používá k přípravě rychlých a lehce stravitelných jídel. Nejběžnější úpravou bulguru je napaření a dochucení zeleninou, olejem a citrónem. Jeho výhodou je také to, že si bulgur můžete připravit s předstihem. Saláty s bulgurem jsou totiž výborné za tepla i za studena,“ říká Michaela Ryglová.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1