Mug cakes: nejrychlejší zdravý moučník na světě

Mug cakes: nejrychlejší zdravý moučník na světě

Anglické slovíčko mug znamená v překladu hrnek či džbánek a cake snad ani netřeba překládat – prostě výborný a rychlý koláček z hrnečku, který si můžete udělat třeba k snídani.

Oblíbený nejen sportovci

Díky tomu, že je mug cake za pět minut hotový, jí se teplý a pořádně zasytí, skvěle se hodí třeba na snídani. I proto je velmi oblíbený například u sportovců, kterým dodá potřebnou energii a navíc je nezdržuje od tréninku. Jeho příprava je velmi snadná, budete k ní potřebovat především větší hrnek (zhruba 300ml) a mikrovlnnou troubu. Mug cake lze připravovat i klasicky v troubě, jen je potřeba mít ověřeno, že hrnek zvládne vysoké teploty delší dobu, protože tam pečení trvá trochu déle.

Základní recept nemůže být jednodušší

Na přípravu základního těsta vám budou stačit celkem tři ingredience: ovesné vločky, banán a vejce. Toť vše. Banán pořádně rozmačkáte a přidáte k němu zbytek ingrediencí, pořádně promícháte, nalijete do hrnečku a vložíte do mikrovlnky. Těsto by mělo být vláčné, případně lze naředit kapkou vody či mléka, nebo zahustit přidáním vloček. Koláček nabyde, takže těsto by mělo sahat maximálně jen do poloviny hrnku. V mikrovlnce pečeme zhruba 3 minuty. Pokud ho pak chcete z hrnečku vyklopit, raději ho vymažte a vysypte například strouhaným kokosem. Mug cake se podává teplý, ozdobený vším, co máte rádi.

Výborný i plný vitamínů

Jak ze základního receptu vyplývá, při konzumaci mug cake vám nehrozí žádné skryté cukry ani tuky a hodí se i při redukční dietě (pokud tedy nespořádáte k snídani třeba tři). Banány nám přinášejí nejen dobrou náladu, ale i vitamín B6, železo, draslík a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc jsou známé tím, že zasytí na dlouhou dobu. Totéž platí i o ovesných vločkách, které díky obsahu vlákniny skvěle působí na naše zažívání, které vám tak pomohou nastartovat hned o rána. A vejce? Ty jsou skvělým zdrojem vitamínů B, C, D, E, bílkovin, lecitinu či vápníku a jak již několikrát potvrdila nejedna studie, pomáhají nám se špatným cholesterolem.

Chuti se meze nekladou

Základní recept je jednoduchý a chutný, ale rozhodně nic nebrání tomu, abyste si ho pořádně okořenili dle vlastní chutě. Do těsta lze zamíchat například různá semínka, oříšky, ovoce, přidat skořici či vanilku a pokud si chcete zahřešit, tak čokoládu. Jestliže nejste příliš na sladké, mug cake můžete připravit i slaný. V tom případě vynechte banán a nahraďte ho bílým jogurtem tak, aby vám opět vzniklo vláčné těsto. Pak už je na vás, na co zrovna máte chuť: sýr, šunka, pórek, atd.

Mug cake s jablky

Ingredience:

  • 1 PL ovesných vloček,
  • 1 PL pohankové či špaldové mouky (lze nahradit mandlovou),
  • 1 PL strouhaného kokosu,
  • 1 menší nastrouhané jablko,
  • 1/2 ČL kypřícího prášku (ideálně s vinným kamenem),
  • 1 vejce,
  • 1 ČL medu,
  • dle chuti skořice,
  • mléko dle potřeby těsta (na rozředění),
  • případně doladit nasekanými ořechy nebo hořkou čokoládou (minimálně 80 % kakaa)

Postup: Nejprve smícháme suché části a pak k nim postupně vmícháváme ty tekuté, dokud nevznikne hladké těsto. Podle potřeby můžete konzistenci upravit mlékem, nebo přidáním ovesných vloček. Pak už stačí jen dát do hrnečku, vložit do mikrovlnné trouby a péct tři minuty na nejvyšší výkon.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1