Čím nahradit maso, abyste si pochutnali?

Čím nahradit maso, abyste si pochutnali?

Veganství a vegetariánství je poslední dobou docela v módě. A upřímně, není na škodu občas odlehčit jídelníček, i když jinak nedáte na maso dopustit. Náhražek masa existuje celá řada. A co víc, dodají vám i spoustu prospěšných látek. Tak kterou si vyberete?

Staňte se občas vegetariánem

Maso sice dodá našemu tělu potřebné bílkoviny (protein), ale ve většině případů i nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Častá konzumace především tučnějších druhů a uzenin může vést ke kardiovaskulárním chorobám a dalším zdravotním komplikacím. Potraviny, jež mohou maso v kuchyni zastoupit, se většinou označují jako vegetariánské náhražky masa. Byť toto označení nezní pro leckoho příliš lákavě, obsahují tolik vitamínů, bílkovin a minerálů, že se je určitě vyplatí vyzkoušet. A navíc nabízejí v kuchyni opravdu široké využití. 

Sójové maso

Zřejmě nejznámější náhražka masa. Ne u všech se však těší dobré pověsti, ale podobně jako u tofu vždy záleží na tom, jak se sójové maso při vaření dochutí. Samo o sobě totiž téměř žádnou chuť nemá, jedná se o dehydrovaný výrobek ze sójové mouky. Sójové maso nejprve musíte povařit v osolené vodě a pak se již dá použít jako klasické maso. K dostání je v podobě nudliček, kostek, ale i granulátu například na karbanátky či sekanou. Před úpravou je vhodné ho nechat chvíli marinovat, aby stihlo „nasáknout“ potřebnou chuť. Hodí se téměř na všechny recepty: guláše, „boloňskou“ omáčku na špagety, do burgerů...

Tempeh

Jedná se o fermentované sójové boby s ušlechtilou plísní. I díky tomu má výraznou a dosti specifickou chuť, v přírodní variantě jej musíte tepelně upravit, pokud sáhnete po uzeném či smaženém, dá se konzumovat okamžitě. Zajímavé je, že obsahuje dvakrát více vápníku než mléko. Díky fermentaci je i dobře stravitelný. Hodí se na přípravu pomazánek, salátů, ale třeba i do těstovin či k rýži. 

Robi maso

Tento výrobek je polotovar vyrobený ze směsi rostlinných surovin (obilí, kukuřice, červené řepy apod.) Většinou je k dostání v podobě nudliček nebo plátků, není třeba ho předem vařit a dá se lehce upravit a dochutit. Ze zmiňovaných náhražek nejvíce připomíná konzistencí i chutí maso. Připravit z něj můžete téměř cokoliv: řízky, čínu, nebo třeba knedlo, zelo, „maso“.

Seitan

Připravuje se z pšeničného lepku, tedy z pšeničné bílkoviny. Kvůli tomu není sice vhodný pro ty, kteří trpí celiakií, ale jinak si ho může dopřát kdokoliv. I když se jedná o čistý lepek, je dobře stravitelný a bohatý na bílkoviny. Koupit se dá v přírodní variantě nebo již ochucený. Uvařit z něj lze například guláš, přidat ho k jakékoliv omáčce místo masa a nebo ho připravit jako plátky k bramborové kaši. 

Tofu 

Vyrábí se ze sójových bobů a je to vlastně takový sójový tvaroh. Jeho velkou výhodou je, že pojme chuť koření či marinád a dá se použít velmi všestranně, ať už třeba na přípravu špízů, pomazánek nebo i sladkých dezertů. Dnes je navíc k dostání i tofu uzené, marinované či třeba bazalkové. Kromě bílkovin v něm najdete i vápník, hořčík, železo a vitamíny B a E.

O vegetariánství i veganství se můžete něco dozvědět i v našich předchozích článcích.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1