Biologické hodiny odtikávají i mužům. Jak si mohou plodný čas prodloužit?

Biologické hodiny odtikávají i mužům. Jak si mohou plodný čas prodloužit?

Termín tikajících biologických hodin se ve většinové společnosti spojuje zejména se ženami. Ty v určitém věku, zpravidla mezi 35. a 40. rokem, mohou začít pociťovat intenzivní touhu po potomkovi. Důvodem je nejen jejich tělesné změny, ale i zvyšování rizika potratu či strach z nenalezení vhodného partnera jakožto otce jejích dětí. Jenže biologické hodiny tikají i mužům. Na rozdíl od žen, však neprochází menopauzou a mají tedy šanci své plodné období prodloužit.

Lidský život k bodu zlomu

Lidský život lze rozdělit do mnoha úrovní a etap. Každá má svá specifika, své výzvy i své dary. Dětství je o hravosti, objevování a získávání informací. Mládí doprovází řada hormonálních a emočních bouří, aktivuje se sexualita a život má tzv. spád. Během produktivního dospělého věku se člověk osamostatní, zařizuje život víceméně podle svého a informace se mění ve znalosti. Uzavírají se životní partnerství a zpravidla se stáváme rodiči. Kolem čtyřicátého roku věku dochází k prvnímu většímu  zlomu. Ženy nastupují do své poslední plodné etapy a muži překvapivě také. Zatímco u ženy je plodnost ukončena menopauzou, muž takovou jasnou tečku nemá. Jeho šance na potomky se však přesto s každým rokem výrazně snižuje.

Výsledky vědeckých studií jsou neúprosné

Ve světě probíhá celá řada studií, které dokumentují, že se stoupajícím věkem muže se šance na úspěšné oplodnění výrazně snižuje. Navíc s věkem muže roste i riziko potratu. Například, pokud žena ve věku pod 30 let touží zplodit potomka s mužem v rozmezí 30-35 let, jsou její šance na otěhotnění 73 %. Pokud je však partner ve věku 40-42 let, klesá pravděpodobnost oplodnění na pouhých 46 %! Žena ve věku 30-35 let má šanci na otěhotnění se starším mužem přibližně 64 %, se stejně starým partnerem pak cca 70 %. Je-li ženě mezi 35-40 lety, má šanci na otěhotnění s mužem ve věkové kategorii 30-35 let 54 %. Pokud by bylo partnerovi pod 30 let, jsou její šance 70%. [1]

Plodnost muže klesá už od 30. roku věku

Na rozdíl od ženských vajíček, která se spolu se ženou rodí a postupně dozrávají, mužské spermie se dotváří průběžně. V ideálním případě si tedy muž může své plodné období (na rozdíl od ženy) výrazně prodloužit. Jedním z faktorů ovlivňující plodnost je přirozený úbytek testosteronu, tedy hormonu, který mimo jiné stimuluje varlata k tvorbě semene. Tento úbytek začíná již od 30. roku věku. řešením mohou být kvalitní potravinové doplňky. Řada výrobků přistupuje k mužskému zdraví komplexně, proto preparát často obsahuje další vyživující složky jako je například rozchodnice růžová (mentální aktivita a stimulace nervového systému), ženšen (vitalita, imunita), damiána (sexuální výkonnost a fizická odolnost), pískavice řecké seno (fyzické a mentální tonikum) a též řada vitamínů či stopových prvků (hořčík, zinek, D3, B6 či B12).

Podpora mužnosti má mnoho podob

Na kvalitu spermií má však vliv mnoho dalších faktorů - genetika, životní styl, obezita, povolání, styl oblečení, hygiena a v neposlední řadě strava. Právě ta může plodnost výrazně podpořit. Příroda nabízí hned několik bylin, které v této oblasti mohou pomoci. Jednou z nich je i kotvičník, dub letní (kůra) nebo dangšen. Jiné potraviny jsou považovány za přírodní afrodiziaka, patří mezi ně ústřice (vysoký obsah zinku), jahody, fíky a celer. Dle vědeckých studií hrají významnou roli i Omega 3 mastné kyseliny, které ovlivňují nejen kvalitu semene, ale i tvar a pohyblivost spermií. Správnou denní dávku můžete získat kvalitními potravinovém doplňku, dejte si však pozor, aby obsahoval vysoký obsah účinných látek DHA a EPA.

 


[1] Zdroj: Men are affected by the biological clock as well, recearches find, The Guardian, 2. 7. 2017

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1