Zvíře jako terapie

Zvíře jako terapie

Občas je příjemné zabořit prsty do jemného psího kožíšku, nebo se nechat unášet slastným vrněním spokojené kočky. Soužití se zvířaty má dobrý vliv nejen na naši psychiku, ale i celkové zdraví.

Lepší pes než deset doktorů

Na vztah člověka a zvířete (především psa), se zaměřila i řada vědeckých výzkumů. A většina se shoduje na tom, že soužití se zvířaty má na nás blahodárné účinky. Majitelé čtyřnohých kamarádů údajně mívají nižší tlak, menší sklon k depresím a psychickým problémům. Jedna ze studií, která probíhala v New Yorku, navíc odhalila, že pokud už se něco stane, například přijde infarkt, tak majitelé zvířat se rychleji dostanou do formy a hrozí v daleko menší míře komplikace, než je tomu u lidí bez zvířat. Vědomí, že je na nás totiž někdo závislý, nás nutí se dát do pořádku a nemyslet jen na sebe.

Canis, felino či hipoterapie

Animoterapie nebo také zooterapie využívá pozitivní vliv zvířete na člověka. Nejčastěji se využívají koně (hipo), psi (canis) či kočky (felino). Zvířata se používají především při práci s mentálně či fyzicky postiženými dětmi, ale například i se seniory a dospělými s chronickými potížemi nejen pohybového aparátu, ale i s psychickými problémy a fobiemi. Přítomnost zvířete pacienty uklidňuje, zbavuje stresu, svalového napětí a právě u dětí pomáhá lepšímu navázání vztahu s terapeutem. U seniorů často chybí doteky, pomazlení, proto se na tuto terapii skvěle hodí kočky.

Hlídají naše zdraví

To však není všechno, co zvířata dokážou. Především psi totiž umí doslova hlídat naše zdraví. Z našeho potu a pachu totiž rozpoznají změny v našem těle. To se týká například diabetiků. Psi vycítí, že jeho pánovi hrozí nebezpečí v podobě hypoglykémie (nízká hladina cukru v krvi) a upozorní ho na to. Předcházejí tak mnohdy i závažným stavům, protože pokud se hypoglykémie neřeší, může člověk upadnout do kómatu. Podle některých studií by navíc psi měli dokázat vycítit i rakovinu, epileptické záchvaty a jiné nemoci.

Jemný kožíšek dokáže divy

I zvíře, které nemá zrovna terapeutický výcvik, nám pomáhá. Už jen svou přítomností. Především pes je skvělým společníkem pro ty, kteří se cítí osaměle. Nejen, že dělá doma společnost, ale má i socializační účinky. Pejskař k pejskaři totiž sedá. Jednoduše řečeno, stačí se jít projít se psem a hned se dáte s jiným pejskařem do řeči. Pes nás navíc nutí chodit na pravidelné procházky, a to za každého počasí i nálady. Navíc vědomí, že nás někdo potřebuje a je na nás závislý, nám pomáhá se odtrhnout od každodenních problémů a starostí.

Mohou to být třeba i rybičky

Přítomnost zvířete pomáhá všem věkovým skupinám. Staří lidé díky zvířeti v domácnosti dokážou být déle samostatní, děti se zase naučí zodpovědnosti a navíc i lépe zapadnou do kolektivu a jsou více psychicky odolné. Ne vždy nám ale okolnosti dovolí pořídit si psa nebo kočku. Pozitivní vliv ale mají i malá zvířata. Například hlodavci, rybičky, hadi… prostě a jednoduše, co je blízké vašemu srdci. I rybičkám se přece můžete vypovídat ze svých trápení a problémů. A ony vás rády vyslechnou.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1