Single po třicítce

Single po třicítce

Dříve bylo běžné, že lidé zakládali rodiny na prahu dvacítky. Dnes však toto rozhodnutí stále odkládají a není nic zvláštního, když ještě ve třiceti žijí s rodiči a do vztahů se nehrnou.

Nová móda

Být single se stalo jakýmsi novým módním trendem. Ženy odkládají mateřství, muži se nehrnou do svatby ani do vážnějších vztahů. Zatímco dříve byla samota brána jako stigma, v dnešní době se z ní stává norma a s podivem je nahlíženo na jedince, kteří se do závazků pouštějí dříve. Vždyť na světě je tolik možností!

Kariéra, cestování, sebeobjevování ...

Důvodů, proč tomu tak je, může být celá řada. Často je to strach ze zodpovědnosti a závazků, i když často skrytý i samotnému majiteli. Mnoho mladých lidí začíná mít první skutečné úspěchy v práci a soustředí se na budování kariéry. Možnost cestování do vzdálených koutů naší planety vztahům také zrovna nenahrává. Kromě toho je v současné době velký trend sebepoznání, sebevzdělání, sebelásky, tedy sebezaměření. Ti, co to vezmou doslova se nejprve snaží svou osobnost vyladit do posledního detailu, aniž by si uvědomili, že život běží a dokonalost je čistě subjektivní záležitost (móda se prostě mění).

Ne všichni se však rozhodnou být sami dobrovolně. Především ženy argumentují tím, že najít vhodného partnera není nic snadného. Spásu nepřinášejí ani tak oblíbené internetové seznamky, protože nároky na partnera po třicítce vzrůstají.

Samota by se neměla stát osaměním

Single lidé mají méně (především fyzického) kontaktu s druhými. Vstávají sami, usínají sami a občasný pocit osamocení zaženou nějakým románkem. O skutečné blízkosti se však mluvit nedá. Podle různých výzkumů dlouhodobá samota bez doteků, pohlazení a intimity není pro náš organismus nic prospěšného. Single lidé mají větší sklon k depresím, chorobám srdce, oslabenější imunitní systém a prožívají více stresu.

Ach ti rodiče

„Tak kdypak se konečně dočkám vnoučat?“ „Proč si nemůžeš najít normální holku?“ Věty, které u potomků vyvolají pohyb očí k nebi. Často je vyřknou rodiče, kteří se snaží, aby se život dětí ubíral tím „správným“ (= pro ně známým) směrem. Tedy do rodinného života. Zásahy tohoto typu mívají opačný účinek a spíše vedou k roztržkám v rodině.

Každý rodič by se nejprve měl zamyslet, zda on není tím, kdo brání synovi či dceři odstřihnout se od pomyslné pupeční šňůry. Někdy rodič nepostřehne okamžik, že dítě je již dospělé a i nadále mu život umetá. To je nejlepší cesta, jak si vychovat mamánka.

Někdy je být single zkrátka životním postojem. Ať je to jak chce, rodič by svého potomka neměl posuzovat podle existence či absence snubního prstenu. Není přeci o nic méně jejich synem/dcerou než kdyby s někým žil.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1