Proč lidé neslyší vaše argumenty a neradi mění názor?

Proč lidé neslyší vaše argumenty a neradi mění názor?

Snad každý už se někdy setkal s člověkem, který tvrdošíjně zastává své názory bez ohledu na to, zda jsou správné či nikoliv. Lpění na vlastním názoru je lidské povaze velmi blízké a v menší či větší míře se s ním setkáte u každého.

Názor pevnější než víra

Názory jsou pro některé lidi vírou a středobodem, kolem kterého se točí veškeré jejich jednání i myšlení. Někteří si tak lpěním na vlastních zásadách pomáhají podvědomě vytvářet lepší mínění o sobě samých. Jiní, kteří nejsou o svých názorech ještě úplně přesvědčeni, utíkají do bezpečí svých sociálních bublin, kde se jim dostává potvrzení od podobně smýšlejících jedinců. Změnit názory lidí pomocí argumentů je v dnešní postfaktické době čím dál obtížnější.

Kdo je mimo?

Jiné názory většinou považujeme za nesprávné a máme tendenci pomýlené jedince poučit, vzdělat, osvítit nebo zkrátka nějak přivést na správnou cestu. Jenže oni o to nestojí a smýšlejí o nás stejně. Smiřte se s tím, že lidé jen neradi mění názory a rozhodně neradi přiznávají chyby. V internetových diskuzích je to mnohem markantnější. Když už tedy neodoláte touze rozpoutat s úplně cizími lidmi žabomyší pře, nesoustřeďte své argumenty na názorové oponenty – pište je především pro mlčenlivou většinu, která vaši diskuzi čte, i když se do ní zapojuje maximálně lajkováním.

Ohebné politické názory

Podle nedávného průzkumu jsou lidé ve svých politických názorech překvapivě flexibilní (což konkrétně u politiků ani trochu nepřekvapuje) a mohou snadno měnit volební preference. Ovšem pokud jsou nuceni své postoje zastávat a hájit, stanou se z nich nelítostní bojovníci za vlastní pravdu. Nepouštějte se proto do žádné hádky o politice, protože nemůžete vyhrát. Nikdy své oponenty nepřesvědčíte.

Městské legendy

Celosvětově rozšířené městské legendy patří mezi fenomény posledních generací a s rozvojem internetových hoaxů dosahují neuvěřitelné síly. Určitě jste už slyšeli o černé sanitce, stopaři s vražedným kufříkem, injekčních stříkačkách v tramvaji, vypitém dědečkovi a mnoha dalších. Přesvědčit o nepravdivosti těchto novodobých mýtů je relativně snadné, ačkoli většinou na konci uslyšíte ještě pochybovačné „...ale možná na tom stejně něco je.“

Setrvávání v bludu

Zvláštní kapitolou chybných názorů jsou konspirační teorie. Natočili Američané přistání na Měsíci v Hollywoodu? Sypou se z letadel do ovzduší chemikálie? Můžou za všechno sionští mudrci nebo někdo ještě mocnější? Tají nám vlády kontakty s mimozemskými civilizacemi? Nepřeberné množství uvěřitelných i obskurních teorií má své skalní zastánce, kteří vnímají jen podpůrný druh argumentů. Jakékoli důkazy, vyvracející jejich teorie, jsou podle nich podvržené. To už je možná snazší přesvědčit ke změně víry Svědky Jehovovy, kteří vám zazvoní u dveří.

Šťastní hlupáci

Setrvávání na chybných názorech a premisách navzdory důkazům považujeme za hloupé, přestože jde o běžnou obrannou vlastnost lidského mozku. Jedná se o takzvaný Dunning-Krugerův efekt, který nám neumožňuje uvědomit si vlastní mentální nedostatky a vytěsňuje z podvědomí argumenty, které nám mají změnit názor. Dunning a Kruger říkají zhruba toto:

  • Hlupák neví, že je hloupý a nemá šanci si uvědomit vlastní nesprávná rozhodnutí.
  • Hlupák si myslí, že je chytrý a nepochybuje o sobě.
  • Hlupák vždy přeceňuje své reálné a často podprůměrné schopnosti.
  • Hlupák nepřehodnotí nedostatky ve svých schopnostech ani po konfrontaci s realitou.

Dunning-Krugerův jev tedy konečně od roku 2000, kdy za něj vědci obdrželi  Nobelovu cenu, vědecky vysvětluje, proč jsou hlupáci tak spokojení sami se sebou.

Citrónový lupič

Nejznámějším případem Dunning-Krugerova jevu ad absurdum je pan Wheeler, který se potřel citrónovou šťávou a šel vyloupit banku. Jestliže se totiž citrónová šťáva používá jako neviditelný inkoust, pak jejím nanesením na obličej budu na kamerách neviditelný, uvažoval chytrolín z Pittsburghu. Vše si ověřil doma na fotoaparátu Polaroid a když se na fotce neviděl, vzal pistoli a šel loupit bez masky na obličeji, kryt jen šťávou z citrónu. To je mimochodem důkazem toho, že byl i velmi neschopný fotograf, když si neuměl udělat ani selfie. Policie šla najisto. Překvapený Wheeler nejenže odmítl uvěřit, že byl vidět na kamerách, ale po seznámení s videozáznamem jej označil za policejní podvrh.

Šetřete energií na smysluplné věci

Argumenty a důkazy, které mají vyvrátit něčí názory a tvrzení je snadné získat, ale velmi obtížné je dotyčného přesvědčit. Neplýtvejte proto svým časem zbytečně a věnujte se raději své rodině nebo koníčkům. Ušetříte si spoustu energie a vyhnete se negativním emocím, které s sebou dohadování se zatvrzelými lidmi přináší.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1