Vytáhněte hlavu z písku!

Vytáhněte hlavu z písku!

Pštros je mimo jiné známý tím, že v případě nebezpečí schová hlavu do písku. I když tohle tvrzení není tak úplně pravdivé, jsou s ním spojováni ti, kteří se problémům vyhýbají, a stejně jako pštros, se zařídí tak, aby je neviděli. Jak to s těmi pštrosy vlastně je a proč se před problémy schovávat nevyplácí?

Znáte pštrosí techniku?

Určitě jste slyšeli, že pštros v případě nebezpečí schová hlavu do písku, a tím je pro něj celá záležitost vyřešena. Pštrosům je však takové jednání připisováno mylně. Podle zoologů jde o mýtus, protože pokud by se takto pštrosi opravdu chovali, nebyli by schopni přežít. Pravda je taková, že pštrosi kvůli trávení polykají písek, což z dálky vypadá, jako by v něm měli hlavu.  Pokud pštros cítí nebezpečí, složí svůj dlouhý krk vedle sebe. Je-li ale opravdu ohrožen na životě, umí se velmi dobře bránit svými „kopyty“, nebo volí techniku rychlého útěku. Nicméně pštrosům strkání hlavy do písku už nikdo neodpáře a budou tak navždy spojeni s těmi, kteří nechtějí, nebo neumí řešit problémy a snaží se je, stejně jako pštrosi, nevidět.  

Kdo uteče, vyhraje? Ale kdepak!

To, že před problémy se neutíká, se snaží svému potomkovi vštípit snad každý rodič. Z malého problému se totiž může časem stát problém nebývalých rozměrů, který nám může v životě slušně „zavařit“. Nezaplatíte jednu složenku? Hm, tak počkejte, co se z té směšné částky vyklube za rok! Neřešíte aktuální nespokojenost ve vztahu? Však ono se to za pár let vyřeší u rozvodového soudu. Požádal vás kolega v práci o laskavost a z laskavosti se stala vaše pracovní rutina? Tak nic neřešte, ale raději se poohlédněte po jiné práci. Budeme-li malý řešitelný problém dlouhodobě ignorovat, tak on nezmizí, ale naopak bude větší. Každému problému, byť se nám zdá sebemenší a zanedbatelný, je třeba se postavit čelem a řešit ho. Utíkat před problémy se zkrátka nevyplácí, a ono známé „kdo uteče, vyhraje“, určitě neplatí.

Za vším hledej … sebevědomí!

Co je příčinou toho, že nám je zdánlivě lépe, když od problémů utečeme, namísto toho, abychom se pokusili je řešit? Důvodů může být spousta a některé jsou hluboko ukryté. Každopádně útěk od problémů přináší úlevu, ale jen krátkodobou. Poměrně častým důvodem toho, že raději strčíme hlavu do pomyslného písku, je naše nedůvěra v sebe sama, nízké sebevědomí. Někdy si prostě nevěříme, že máme na to, postavit se problému čelem a řešit ho. Máme nízké sebevědomí a víru v sebe sama problém řešit, a tak ho raději nevidíme. Uleví se nám, ale naše sebevědomí se opět o malinko sníží a nový problém s sebou přinese jen větší strach ho řešit. A my se ocitáme v bludném kruhu vlastní neschopnosti. Problém je odsunut, přijde krátkodobá úleva, a tím je posílen negativní vzorec našeho chování.

Věřte si!

Tím, že zkusíme problém vyřešit, byť ne vždy se to podaří, budeme přirozeně posilovat nejen svoje schopnosti, ale také sebevědomí, že „to“ dokážeme. Možná se nám to nepodaří hned na poprvé, ale důležité je, že jsme se o to alespoň pokusili! A jen si představte tu ohromnou úlevu, radost, štěstí a hrdost, podaří-li se nám problém, který nás opravdu tíží, vyřešit. To, že jsme se za sebe dokázali rvát, posílí naši důvěru v sebe sama a my budeme schopni postavit se čelem ke všem problémům, které s sebou život přináší.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1